Social & Cultura

Anvelope all-season sau anvelope de iarnă?

Anvelope all-season sau anvelope de iarnă

Specialiștii anvelope.ro se confruntă des, în această perioadă, cu întrebarea: sunt mai indicate anvelopele de iarna sau cele all-season pentru iarnă? Iar răspunsul lor este mereu același: depinde!

Dacă în urmă cu câțiva ani majoritatea producătorilor de anvelope recomanda trecerea obligatorie la anvelope de iarnă în momentul în care se înregistrează constant sub 7 grade Celsius, acum aceiași producători au în gamă și anvelope all-season, pe care le recomandă pentru perioada rece. Tocmai de aceea și răspunsul specialiștilor de la anvelope.ro este: depinde! Motivele le puteți descoperi în continuare.

În ultimii trei ani, interesul consumatorilor din întreaga Europă pentru anvelopele all-season a crescut în mod semnificativ, piața acestora dublându-se în perioada 2016 – 2019. În plus, unii producători de automobile au inclus deja în primă echipare anvelope all-season pe modelele comercializate. Acest tip de anvelope oferă promisiunea de a fi o variantă sigură, indiferent de anotimp. Este posibil acest lucru, dar există totuși unele limitări.

Așa că, dacă ești pus în situația de alege între anvelope de iarnă sau anvelope all-season, e bine să știi care sunt diferențele între cele două tipuri de pneuri.

Principala diferență între o anvelopă de iarnă și o anvelopă all-season nu este ceva ce poți observa neapărat cu ochiul liber mai ales daca ești un necunoscător. Compoziția cauciucului este cel mai important factor și care face diferența în condiții de iarnă, a doua caracteristică care le diferențiază fiind profilul benzii de rulare.

Atât compoziția, cât și profilul benzii de rulare sunt complet diferite în cazul anvelopelor all-season și al celor de iarnă. Ceea ce este și normal pentru că anvelopele all-season trebuie să ofere performanțe optime indiferent de sezon. Din acest motiv, ele au totuși capacități limitate în condiții de iarnă extremă, dar și la temperaturile ridicate din timpul verii. Anvelopele all-season sunt un compromis care poate fi eficient în funcție de regiunea în care le folosiți, de condițiile meteo și de stilul de condus.

De asemenea, trebuie să fii atent când îți alegi anvelopele all-season pentru că unele mărci precum Bridgestone sau Continental au conceput anvelope cu o compoziție mai apropiată de cea a celor de vară, sau Nokian care a conceput anvelope all-season mai apropiate de cele de iarnă.

anvelope all season

Între cele două tipuri de anvelope există diferențe importante și în ceea ce privește profilul benzii de rulare, cel al anvelopelor de iarnă fiind proiectat special pentru a disipa apa și zăpada, pentru a oferi aderență foarte bună în condiții de carosabil acoperit de zăpadă și gheață atât la frânare, cât în ceea ce privește tracțiunea. În schimb, compoziția cauciucului și profilul benzii de rulare în cazul anvelopelor all-season este unul care face un compromis pentru a asigura o aderență atât la temperaturi ridicate, vara, cât și la temperaturi scăzute, iarna, ceea ce poate reprezenta o problemă pe drumurile acoperite cu zăpadă sau la temperaturi de sub – 5 grade Celsius, adică în condiții extreme de iarnă.

Un alt aspect foarte important de care ar trebui să ții cont este și adâncimea profilului unei anvelope. Asigură-te că acesta este de cel puțin 4 mm toamna pentru a putea trece mai ușor peste provocările iernii. Testele făcute de publicații de specialitate au arătat că și la o adâncime a profilului de 4 mm distanța de frânare pe carosabil ud crește cu 27%, iar în cazul unui profil de 1,6 mm, limita legală în multe țări din UE, distanța de frânare crește cu până la 50%.

Un lucru este însă sigur. Specialiștii de la Anvelope.ro au pe stoc o gamă variată de anvelope de iarnă și anvelope all-season pentru orice tip de vehicul și stil de condus, adaptate tuturor planurilor tale pentru această iarnă.

În funcție de nevoile tale, vei fi consiliat să-ți alegi anvelopele potrivite, iar cu ajutorul configuratorului de pe site vei putea compara toate opțiunile disponibile. Totul în funcție de bugetul tău, bineînțeles.

În plus, poți face comandă direct pe site-ul Anvelope.ro, iar anvelopele vor ajunge la tine acasă printr-un serviciu de curierat rapid.Lasă un răspuns

Site creat de