Din Zona

Apartamente de închiriat în București – Firmă, cu sau fără acordul vecinilor?

Apartamente de închiriat în București

Apartamente de închiriat în București se caută și cu scopul stabilirii sediului unor firme. Din fericire, procedurile în acest sens s-au simplificat. Și nu mai este nevoie de acordul vecinilor.

Cei care caută apartamente de închiriat în București sau în restul țării pentru sedii de firmă au de îndeplinit mai puține formalități. Și asta pentru că a fost modificată Legea societăților nr. 31/1990. Astfel au fost eliminate și o serie de restricții. Printre acestea se numără și faptul că nu mai este necesar documentul care să ateste acordul vecinilor de bloc la schimbarea destinației în sediu de firmă, dacă la respectivul sediu nu se desfășoară activitate.

Când ceri acordul vecinilor la apartamente de închiriat în București

Potrivit noilor prevederi introduse prin Legea nr. 102/2020, „avizul privind schimbarea destinației imobilelor colective cu regim de locuință, prevăzut de Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, cu modificările ulterioare, nu este necesar atunci când administratorul sau, după caz, administratorii declară pe propria răspundere faptul că la sediul social nu se desfășoară activitate.” Așadar, cei care caută apartamente de închiriat în București și în țară scapă de o povară. Totuși, e necesară depunerea unei declarații pe propria răspundere dată de administrator.

Legea trebuie respectată

Articolul 40 din Legea asociațiilor de proprietari prevede că „schimbarea destinației locuințelor, precum și a spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință, prezente în proiectul inițial al imobilului, se poate face numai cu avizul scris al comitetului executiv și cu acordul scris, prealabil, al proprietarilor direct afectați cu care se învecinează, pe plan orizontal și vertical, spațiul supus schimbării”. De aceea, Legea nr. 102/2020 scapă antreprenorii de obligația de a obține mereu toate aceste semnături. Mai exact, chiar și atunci când la adresă nu se desfășoară nicio activitate. Pe de altă parte, cei care au apartamente de închiriat în București și în țară cu scop de birou și desfășoară activitate au nevoie de acordul vecinilor în continuare.Site creat de