Important, IT

Aplicații de la Cluj care ar putea schimba viața nevăzătorilor şi a pacienţilor din spitale

Aplicații de la Cluj care ar putea schimba viața nevăzătorilor şi a pacienţilor din spitale

Aplicații de la Cluj care ar putea schimba viața nevăzătorilor şi a pacienţilor din spitale

12 elevi clujeni au fost premiați la Gala de Excelență „Zece pentru Cluj” 2023, la categoria IT, respectiv categoria Inovaţie.

Ei au pus la punct, în cadrul programului de educaţie practică Academia „Descoperă-ți pasiunea în IT” (DpIT), aplicația Palmsy, un dispozitiv dedicat nevăzătorilor, ajutându-i să fie independenţi când vine vorba de orientare şi citirea textului care nu este afişat în braille.

De asemenea, au fost recompensați pentru un sistem tech complex, Vital Alert, destinat spitalelor, care conține un ceas dedicat asistentelor pentru a primi alerte de la pacienți, un panou pentru pacienți prin care aceştia pot alerta asistentele în timp real despre nevoile lor și un tablou general care permite asistentelor să monitorizeze starea fiecărei camere aflate în grija lor

Liceenii pregătiţi de Asociaţia Descopera-ti pasiunea in IT” (DpIT) au strălucit în această seară la Gala Zece Pentru Cluj. Pentru al 8-lea an consecutiv, elevii clujeni pregătiţi în  cadrul Academiei DpIT au fost desemnați de Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca, Inspectoratul Școlar Județean Cluj și mediul de afaceri local, liceenii cu cele mai bune rezultate în domeniile Inovație şi IT. Aflată la cea de a 15-a ediţie, Gala de Excelenţă „10 pentru Cluj” şi-a desemnat în 21 decembrie câştigătorii. Şi în acest an, „cei mai buni dintre cei buni” la categoria „Inovaţie”, precum şi la categoria „IT”, au fost declaraţi 12 liceeni pregătiţi în cadrul programului de educaţie practică Academia DpIT, ediţia 2023.

Aplicație pentru monitorizarea pacienților în spitale

A fost premiată, astfel, echipa Graviteam, formată din Erik Ciotlăuș, Ioana-Daiana Drânda, Dan-Ioan Mustea, Irina Șușca, Alesia Voina, Zágoni Mátyás-Elemér, mentorată de Brînzei Miruna în Accenture Industry X Romania, care au realizat în timpul celor șase luni de pregătire în Academia DpIT produsul VitalAlert. Este vorba de un sistem tech complex destinat spitalelor, format din trei componente: un ceas inteligent destinat asistentelor pentru a primi alerte de la pacienți, un panou pentru pacienți prin care aceştia pot alerta asistentele în timp real despre nevoile lor și un tablou general care permite asistentelor să monitorizeze starea fiecărei camere aflate în grija lor.

Cei șase elevi din echipa Vital Alert au câştigat categoria IT-liceu, iar premiul a fost oferit de compania Bosch Romania.

Mai multă independență pentru nevăzători

Totodată, la categoria Inovaţie a fost desemnată câştigătoare echipa Palmsy alcătuită din Sofia-Maria Bud, Abel-Dumitru Burduhos, Alexandru-Marius Chira, Felix Crișan, Armand Farkas şi Maria-Teodora Pescaru, mentorată de Sorin Ionuţ Băjenaru în Centrul de Inginerie Bosch din Cluj. Palmsy este un dispozitiv tech inovator dedicat nevăzătorilor, care îi ajută să-și păstreze independența în ceea ce privește orientarea și citirea textului neafișat în braille.

Pentru această contribuție excepțională, elevii din echipa Palmsy au fost desemnaţi câștigători ai categoriei Inovație-liceu, iar premiul a fost oferit de compania NTT DATA Romania.

Emil Boc: „Succes cu noua aplicaţie, pe care sper că o lansaţi curând!”

“Proiectul lor este conceput pentru a oferi un grad sporit de securitate şi independenţă persoanelor nevăzătoare. Aşa este! Un adevărat oraş este acela care are grijă de toţi cetăţenii şi gradul de civilizaţie al unui oraş se măsoară prin modul în care are grijă de persoanele cu dizabilităţi. Vă felicit pentru această preocupare şi pentru această reuşită de excepţie! Clujul nostru, de care vorbeam, este de departe cel mai valoros din România şi de referinţă în Uniunea Europeană. Felicitări, dragi tineri, şi succes cu noua aplicaţie, pe care sper că o lansaţi curând!” a spus Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, în momentul înmânârii premiului echipei Palmsy.

Recent, aplicația Palmsy a obținut și Premiul I, iar aplicaţia Vital Alert, Premiul special şi Premiul Publicului în cadrul Galei DpIT 2023, eveniment în care au fost recompensați pentru aplicațiilor lor elevi și studenți din Brașov, Cluj-Napoca și Oradea.

„Aceste recunoașteri le pot da un imbold fantastic”

Cea de-a IX-a ediție a Academiei „Descoperă-ți Pasiunea în IT (DpIT) a reunit în acest an 120 liceeni şi studenţi participanţi din toată ţara care și-au petrecut o jumătate de an la dezvoltarea a 20 de idei revoluționare, menite să facă lumea mai sigură, mai eficientă și mai inteligentă.

„E o mare bucurie să vedem că elevii noștri străluciți sunt observați și recompensați și de autoritățile locale. Și-au sacrificat vacanța și au muncit enorm pentru aceste rezultate, alături de echipa din programul DpIT. Este încă o dovadă că ideile lor, concretizate în produse reale dezvoltate la nivel de prototip, fac pași înspre a schimba în bine lumea în care trăim, iar aceste recunoașteri, la vârsta la care se află ei, le pot da un imbold fantastic”, declară Liliana Ștefan-Cazacu, președintele Asociației DpIT, organizatorul programului.

Programul “Academia DpIT” este organizat de Asociația ”Descoperă-ți pasiunea în IT”, și a pornit de la Cluj. Liceenilor din județe precum Cluj, Bihor, Sibiu, Mureș, Brașov, Prahova, Satu Mare sau Maramureș, li se oferă în acest fel posibilitatea interacțiunii directe cu responsabilități reale și mediul de muncă dintr-o companie. Programul este susținut de peste 40 de parteneri atât din mediul de business, cât și din învățământul preuniversitar și academic, printre care: Fortech o companie GlobalLogic, Bosch România, Accenture România, Betfair România Development, .msg systems România, PitechPlus, Nagarro România, Marquardt România, Tech Breeze, Wolfpack Digital, NetMatch, ScanStart, Kronsoft Development, Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Universitatea din Oradea, Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, SmartHR şi Cluj IT Cluster.Lasă un răspuns

Site creat de