Uncategorized

Apusul spectaculos din această seară din Cluj a iniţiat o sesiune foto printre clujeni

12142595 1120063964700883 1831816322 n

E seara pe-aproape și ziua se stinge… Amurgu-i de sînge… Și cerul e roșu, și ceru-i de pară… TULBURE, V. R. 41.

Apusul spectaculos din această seară din Cluj-Napoca a iniţiat o sesiune foto plină de culoare printre clujeni. Pe reţelele Facebook şi Instagram au fost urcate sute de fotografii care surprind amurgul din toate colţurile Clujului.

Utilizatorii Facebook şi Intagram au fost atât de impresionaţi de culorile de pe cerul Clujului încât i-au îndemnat pe clujeni să iasă afară din case şi să admire spectacolul oferit de natură.

*Daca ati fotografiat apusul din aceasta seara ne puteti trimite fotografiile pe adresa contact@cluju.ro, iar noi le vom publica!

Cum apare apusul roşiatic?

La amiază, când soarele este sus pe cer, radiaţia solară are intensitatea maximă – toate lungimile de undă ale luminii sunt capabile să atingă ochiul cu aceeaşi intensitate, iar soarele apare alb. La apus sau la răsărit, razele ce vin direct de la soare străbat atmosfera la un unghi mai mic. Acestea trebuie să străbată o zonă mai mare din atmosfera decât în orice alt moment al zilei. (Când soarele este la 4° deasupra orizontului, raza solară trebuie să străbată o porţiune din atmosfera de 12 ori mai groasă decât atunci când soarele este exact deasupra capului).

Când lumina solară traversează acest strat gros de aer, mare parte din lungimile de undă scurtă ale luminii sunt reflectate de moleculele din aer. Doar radiaţiile de undă lungă (galben, portocaliu şi roşu) mai reuşesc să străbată atmosfera. După ce ating ochiul, aceste unde vor produce senzaţia de apus strălucitor galben-portocaliu. Acest lucru se petrece doar atunci când atmosfera este îndeajuns de curată, că după o ploaie recentă. Dacă atmosfera conţine nenumărate particule fine a căror diametru este puţin mai mare decât al moleculelor din aer, acestea vor reflecta o parte a radiaţiei de undă lungă (galben).

Doar lungimile de undă corespunzătoare culorii portocaliu şi roşu vor mai atinge ochiul, iar soarele va părea portocaliu-rosiatic. Când atmosfera ajunge să fie încărcată cu particule, doar lungimile de undă lungă corespunzătoare culorii roşii vor mai reuşi să penetreze atmosfera şi vor determina culoarea roşie a cerului.Lasă un răspuns

Site creat de