Câte tipuri de artă pot exista în lumea asta și sub câte forme ne este ea prezentată? V-ați așteptat la un număr concret? Ei bine, pentru a-l afla e nevoie de ceva mai multă muncă.
Nu o să fie nevoie să luați fiecare carte despre istoria artei și să o răsfoiți, doar puțină energie este necesară, pentru a lua la pas orașul Cluj-Napoca și fiecare muzeu plin de povești al acestuia. Vă gândiți acum cum se poate să vizitezi zeci de muzee într-o singură zi. Când povestea muzeelor se încheie la miezul nopții, la fel ca cea a Cenușăresei, totul este posibil.
Noaptea Europeană a Muzeelor m-a provocat și pe mine să explorez câteva din cele 21 de locații din Cluj-Napoca și să îmi delectez simțurile artistice cu miile de capodopere create atât de artiști români, cât și de cei străini, dar mai ales, datorită acestui eveniment, le-a fost oferită ocazia artiștilor care se află la început de drum să împărtășească cu noi câteva emoții prin talentul lor.
Mai mult decât arta sacră, contemporană, sculptură și pictura clasică, clujenii au avut parte de fotografie de microfosile, minerale din marile regiuni miniere ale țării, animale vii (amfibieni, reptile) și animale sălbatice împăiate. Nici iubitorii tehnologiei de ultimă generație nu au fost uitați, astfel că mașinile solare și de Formula 1, dronele și roboții și-au făcut apariția la Noaptea Muzeelor.
Marii pictori, Nicolae Grigorescu, George Demetrescu Mirea, Ștefan Luchian, Elena Popea, Theodor Aman au trezit în sufletele vizitatorilor pofta de artă, de cunoaștere, datorită tablourilor lor, sau cum le-a numit un vizitator „capodopere pe pânză”.
Pe lângă toate acestea, vizitatorii Muzeului de Artă din Cluj Napoca au fost înconjurați de frumusețea naturii reprezentată de sculpturile din lemn, numeroase busturi ale eroilor, cu o poveste aparte, fotografii reprezentative ale Maramureșului istoric și câteva în care tradiționalul și modernul se îmbinau.
Partea dinamică a expoziției s-a regăsit în picturile moderne, abstracte, realizate de artiștii contemporani.
Muzeul de Mineralogie a strălucit datorită zecilor de cristale și pietre prețioase, fiecare provenite din diferite regiuni ale țării.
Reprezentanții ISU Cluj și-au scos și ei la expoziție echipamentele cele mai noi, dar și cele mai vechi, fiecare încărcate cu mii de emoții și povești despre salvarea sutelor de oameni.
Trupele și artiștii locali au avut grijă să le încânte vizitatorilor și auzul, nu doar privirile.
Acestea sunt doar câteva din locurile în care clujenii și-au petrecut seara de sâmbătă și în care orice turist ar avea ocazia să cunoască mai bine istoria orașului și legiile neștiute ale acestuia.
Noaptea Muzeelor din Cluj-Napoca a lăsat o pată de culoare în sufletele vizitatorilor, oferindu-le acestora ocazia să exploreze istoria, natura, arta, tehnologia și poveștile ce au fost strâns legate de acestea.
Articol realizat de Marina Iulia Temle