Uncategorized

Artă meșteșugărească și tradiții, în inima Clujului

Arta mestesugareasca si traditii in inima Clujului 1 e1445331897273

Asociațiile locale de meșteșugari, organizatiile care sprijină dezvoltarea meşteşugurilor populare  și artizani independenți sunt invitaţi să participe maine la prezentarea primei Rețele Naționale a Meșteșugarilor Rurali. Evenimenul va avea loc începând cu ora 10.00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Cluj.

Scopul evenimentului este promovarea retelei si a oportunitatilor pe care aceasta le creează, inclusiv cooptarea de noi membri, îndeosebi organizaţii care desfăşoară activităţi şi proiecte pentru dezvoltarea şi promovarea meşteşugurilor populare în mediul rural.

Meșteșugurile transilvănene: o resursă pentru dezvoltarea rurală

Transilvania are o tradiție îndelungată în ceea ce privește meșteșugurile populare, fapt reflectat și prin rezultatele proiectelor anterioare pentru dezvoltarea tradițiilor și artizanatului românesc. La evenimentul de prezentare a rețelei vor participa asociații de meșteșugari formate în urma proiectului Atelierul de Meșteșuguri, precum Creatorii de Frumos din Săndulești, Artă și Tradiție din Mera și Produs de Băișoara, o echipă de meșteșugari care a început recent să lucreze cu mari retaileri din România.

In cadrul proiectului MADE IN RURAL, implementat de Fundatia World Vision Romania, in ultimul an peste 300 de persoane vulnerabile din zona nord-vestică a țării au finalizat cursuri de ţesătorie sau antreprenoriat, 40 dintre ele găsindu-și deja un loc de muncă în urma cursurilor și a sesiunilor de consiliere, iar 32 dintre ele fiind premiate cu câte 10.000 de lei pentru a-și transforma pasiunea pentru meşteşuguri într-o mică afacere.

Implicarea artizanilor în atelierele si asociațiile meşteşugăreşti create la Sălciua, Băișoara și Telciu precum şi în rețeaua de susţinere creată prin proiect, le oferă şansa reprezentativităţii atât la nivel județean, cât și național.

Ne bucurăm pentru interesul pe care meșterii populari îl au pentru proiectul MADE IN RURAL și sperăm să îi avem prezenți la evenimentul de miercuri pe cât mai mulți dintre ei. Meșteșugarii transilvăneni au un potential foarte mare care poate fi dezvoltat astfel încât să câştige mai bine , așa cum ne-a arătat experiența celorlalte proiecte”, declară Adrian Secal, managerul de proiect al MADE IN RURAL.

Meşterii populari au nevoie de recunoaştere publică

Fundaţia World Vision România dezvoltă de peste patru ani proiecte care urmăresc revitalizarea artei populare meşteşugăreşti şi promovarea acesteia ca oportunitate accesibilă oamenilor din mediul rural pentru dezvoltarea economică a comunităţilor.

Reţeaua naţională pentru susţinerea meşteşugarilor reprezintă pasul următor în structurarea iniţiativelor precedente şi urmăreşte să împuternicească asociaţiile de meşteşugari din spaţiul rural să găsească resurse şi resorturi pentru a se autosusţine şi a se dezvolta.

Reţeaua Naţională a Meşteşugarilor Rurali va facilita schimbul de resurse între organizaţiile existe la nivel naţional, de la informaţii de interes general – surse de finanţare, oportunităţi de desfacere etc – până la consultanţă specializată.

Reţeaua Naţională a Meşteşugarilor Rurali completează acţiunile desfăşurate de diverse instituţii sau ONG-uri în sprijinul meşterilor populari din spatiul rural şi poate deveni structura care reprezintă public interesele acestora, în special în relaţia cu factorii responsabili de clarificarea situaţiei legislative a meşterilor populari.

Lansarea reţelei de susţinere a meşteşugarilor este unul dintre rezultatele proiectului MADE IN RURAL, proiect confinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.

Persoanele interesate de afilirea la reţea sunt aşteptate la eveniment pentru a afla mai multe detalii despre obiectivele şi oportunităţile oferite. Informaţii suplimentare despre afiliere pot fi obţinute de la  Iulian Ifrim, Coordonator Regional Centru la tel. 0 746 123 696 sau email iulian_ifrim@wvi.org .

 



Lasă un răspuns

Site creat de