Din Oras

Asistență gratuită pentru persoanele cu diabet și cu afecțiuni ale picioarelor din Cluj

Asociatia de Podiatrie
  • Inițiativa îi aparține Asociației de Podiatrie, în parteneriat cu Centrul Clinic Județean de Diabet Zaharat Cluj
  • În 14 noiembrie este Ziua mondială de luptă împotriva diabetului

Asociația de Podiatrie vine în sprijinul persoanelor cu diabet care se confruntă cu probleme la nivelul membrelor inferioare. Luni, 16 noiembrie 2015, Asociația de Podiatrie, în parteneriat cu Centrul Clinic Județean de Diabet Cluj-Napoca, le oferă consultații gratuite persoanelor cu diabet, care vor beneficia astfel de evaluări de specialitate pentru membrele inferioare. O echipă formată dintr-un medic specialist și trei asistente medicale cu competențe în podiatrie se vor afla la Centrul Clinic Județean de Diabet Cluj-Napoca și vor examina persoanele cu diabet.

Prin acestă inițiativă, Asociația de Podiatrie se alătură acțiunilor desfășurate la nivel internațional cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Diabetului, marcată anual în 14 noiembrie, cea mai mare campanie mondială dedicată informării și educării cu privire la prevenția și tratamentul acestei afecțiuni.

„Persoanele cu diabet se confruntă deseori cu complicații care duc la  afecțiuni grave ale picioarelor. De aceea, în procesul de îngrijire trebuie acordată atenție sporită membrelor inferioare, prin examinări periodice, ca act de prevenție sau, în cazul în care apar aceste complicații, cum este piciorul diabetic, prin asistență specializată pentru a evita posibilele amputații. Prin acțiunea pe care Asociația de Podiatrie o derulează alături de Centrul Clinic Județean de Diabet din Cluj-Napoca le vom oferi persoanelor cu diabet asistență podiatrică din partea unui personal medical specializat. Este ceea ce au nevoie toți cei care se luptă cu diabetul zaharat – îngrijire medicală din partea unei echipe medicale complete! Toate demersurile pe care Asociația de Podiatrie le desfășoară pentru dezvoltarea podiatriei în România, pentru formarea de profesioniști podiatri sunt orientate înspre persoanele cu diabet, pentru îmbunătățirea îngrijirii de care beneficiază acestea, pentru creșterea calitatii vieții”, a declarat dr. Norina Gâvan, președintele Asociației de Podiatrie.

Piciorul diabetic este una dintre cele mai frecvente complicații ale diabetului zaharat, care în absența unei îngrijiri corespunzătoare poate duce la amputații. În România sunt efectuate în fiecare zi în medie 62 de amputații survenite în urma complicațiilor cauzate de diabet, afecțiune de care suferă aproximativ 2 milioane de persoane cu vârsta între 20 si 79 de ani, potrivit Studiului Epidemiologic PREDATORR.

Podiatrul are un rol esențial în îngrijirea persoanelor cu diabet, astfel că includerea acestuia în echipa medicală de îngrijire este absolut necesară. Potrivit Federației Internaționale de Diabet, până la 85% din cazurile de amputații la persoanele cu diabet ar putea fi evitate dacă acestea ar beneficia de asistență podiatrică.

Printre atribuțiile podiatrului se numără aprecierea factorilor de risc de la nivelul picioarelor, screeningul de neuropatie și arteriopatie, realizarea educației specifice picioarelor, evaluarea încălțămintei și oferirea tratamentului de prevenire și a tratamentului specific piciorului diabetic.

 

Podiatria se dovedește a fi necesară și conexă și altor specialități medicale, de la chirurgie și medicină internă până la reumatologie și pediatrie. Astfel, această specialitate medicală contribuie semnificativ la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu boli ale picioarelor, asigurând întregul proces de management al afecțiunii: prevenție, diagnostic, tratament, reabilitare.

Asociația de Podiatrie urmărește să dezvolte podiatria în România și să creeze meseria de podiatru la noi în țară. În acest sens, Asociația susține pregătirea asistenților medicali pentru a se specializa sau a obține competențe în podiatrie, prin implementarea de programe educaționale specifice dezvoltate în cadrul Grupului Internațional de Lucru pentru Piciorul Diabetic al Federației Internaționale de Diabet, al cărui membru este și dr. Norina Gâvan. Având sprijinul Ordinului Asistenților Medicali, Moașelor și Asistenților Medicali Generaliști din România, Asociația de Podiatrie va lansa în primăvara anului 2016 primul curs de podiatrie din România, adresat asistenților medicali, după ce în septembrie 2015 a finalizat primul curs de formatori în Podiatrie din țara noastră.



Lasă un răspuns

Site creat de