Din Oras

Asociația de Podiatrie îl aduce la Cluj pe Andreas Schmidt pentru consultații gratuite

Procedura podiatrica e1448357162208
  • Podiatrul german va oferi servicii gratuite de podiatrie la Secția de Neurologie a Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca și la Centrul Medical de Podiatrie
  • Asociația de Podiatrie continuă luna de luptă împotriva diabetului zaharat cu examene de picior diabetic, testări de glicemie și evaluare calitativă a riscului cardiovascular

  Asociația de Podiatrie continuă seria evenimentelor dedicate lunii de luptă împotriva diabetului zaharat prin noi acțiuni gratuite, realizate împreună cu un invitat special: podiatrul german Andreas Schmidt. După ce în 16 noiembrie o echipă de specialiști cu competențe în podiatrie au realizat examinări și proceduri podiatrice gratuite pentru persoanele cu diabet de la Centrul Clinic Județean de Diabet, în această săptămână examinările vor fi conduse de Andreas Schmidt și realizate la Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca și la Centrul Medical de Podiatrie. Sunt vizate în primul rând persoanele care suferă de picior diabetic, dar și cele cu diverse alte patologii, precum și persoanele sănătoase care doresc să învețe cum să-și mențină picioarele sănătoase.

Programul examinărilor este următorul:

  • joi, 26 noiembrie, între orele 10 și 17.00, la Centrul Medical de Podiatrie;
  • vineri, 27 noiembrie, între orele 10 și 12, la Secția de Neurologie a Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca; între orele 15 și 19 la Centrul Medical de Podiatrie;
  • sâmbătă, 28 noiembrie, între orele 10 și 15, la Centrul Medical de Podiatrie.

Alături de examinările de picior diabetic, Asociația de Podiatrie oferă și testări de glicemie, realizate cu aparatură pusă la dispoziție de BioExpert, reprezentantul Fora în România, și evaluarea calitativă a riscului cardiovascular cu echipament AGE Reader. Toate procedurile sunt gratuite și vor fi efectuate pe bază de programare prealabilă la Centrul Medical de Podiatrie de pe strada Iuliu Moldovan, nr. 10. Programările se pot face la numerele de telefon 0742.222.353 și 0364.805.701.

Prin aceste acțiuni, Asociația de Podiatrie se implică în lupta împotriva diabetului, desfășurată pe tot mapamondul în luna noiembrie – 14 noiembrie este Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului. „În luna de luptă împotriva diabetului, Asociația de Podiatrie realizează o serie de acțiuni de prevenție împreună cu centre medicale clujene. Dorim să atragem atenția asupra urmărilor grave pe care diabetul le poate dezvolta și care pot duce la afecțiuni majore ale picioarelor. De asemenea, dorim să educăm populația în ceea ce privește îngrijirea corectă a picioarelor și să demontăm mituri care pot crea afecțiuni ale membrelor inferioare”, a declarat dr. Norina Gâvan, președintele Asociației de Podiatrie.

Piciorul diabetic este una dintre cele mai frecvente complicații ale diabetului zaharat, care în absența unei îngrijiri corespunzătoare poate duce la amputații. În România sunt efectuate în fiecare zi în medie 62 de amputații survenite în urma complicațiilor cauzate de diabet, afecțiune de care suferă aproximativ 2 milioane de persoane cu vârsta între 20 si 79 de ani, potrivit Studiului Epidemiologic PREDATORR.

Podiatrul are un rol esențial în îngrijirea persoanelor cu diabet, astfel că includerea acestuia în echipa medicală de îngrijire este absolut necesară. Potrivit Federației Internaționale de Diabet, până la 85% din cazurile de amputații la persoanele cu diabet ar putea fi evitate dacă acestea ar beneficia de asistență podiatrică.

Printre atribuțiile podiatrului se numără aprecierea factorilor de risc de la nivelul picioarelor, screeningul de neuropatie și arteriopatie, realizarea educației specifice picioarelor, evaluarea încălțămintei și oferirea tratamentului de prevenire și a tratamentului specific piciorului diabetic.

Podiatria se dovedește a fi necesară și conexă și altor specialități medicale, de la chirurgie și medicină internă până la reumatologie și pediatrie. Astfel, această specialitate medicală contribuie semnificativ la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu boli ale picioarelor, asigurând întregul proces de management al afecțiunii: prevenție, diagnostic, tratament, reabilitare.

Asociația de Podiatrie urmărește să dezvolte podiatria în România și să creeze meseria de podiatru la noi în țară. În acest sens, Asociația susține pregătirea asistenților medicali pentru a se specializa sau a obține competențe în podiatrie, prin implementarea de programe educaționale specifice dezvoltate în cadrul Grupului Internațional de Lucru pentru Piciorul Diabetic al Federației Internaționale de Diabet, al cărui membru este și dr. Norina Gâvan. Având sprijinul Ordinului Asistenților Medicali, Moașelor și Asistenților Medicali Generaliști din România, Asociația de Podiatrie va lansa în primăvara anului 2016 primul curs de podiatrie din România, adresat asistenților medicali, după ce în septembrie 2015 a finalizat primul curs de formatori în Podiatrie din țara noastră.

www.podiatrie.roLasă un răspuns

Site creat de