Din Oras

Asociaţia Metro Urban: „Clujul este capitala drogurilor din România pe timp de vară! Situația în școli este alarmantă”

tester drog

Cluj-Napoca, în ultimii ani, nu este doar principalul centru universitar și motorul economic al Transilvaniei, ci un adevărat Medellín de România, pe timp de vară chiar capitala drogurilor din România, cifrele din rapoartele DIICOT și ANA prezentând această realitate sumbră.

Chiar și magistrați clujeni, au prezentat cifre alarmante: „este un fenomen extins. Cel puțin la Cluj-Napoca, nu avem școală sau liceu curat de droguri, și îmi asum ceea ce spun. Consumul de canabis este extins în Cluj”.

Clujul, în topul zonelor de risc foarte mare (ponderi peste 10%) la capitolul consum de droguri ilicite

„Conform Raportului Naţional privind situaţia drogurilor din România din 2022 (ANA), avem la capitolul consum de droguri ilicite, ca zonă de risc foarte mare (ponderi peste 10%), județele Cluj, Bihor, peste București chiar, raportat evident și la populație. Practic, pe perioada de vară, putem afirma fără rezervă că municipiul Cluj-Napoca este Medellín de România, capitala drogurilor din România arată Horia NasraMetro Urban. Din păcate, Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană 2021 -2030 tratează superficial acest subiect: „Dacă în Strategia de dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca 2014-2020 exista măcar un mini capitol  <<Programul de prevenție a consumului de droguri>>  în cea nouă, prevenţia este la capitolul şi altele, în condiţiile în care numeroşi părinţi sunt alarmaţi de ce se întâmplă în şcolile clujene. Situația este disperată și nu o spunem noi, o spun statisticile. Dacă nu intervenim imediat există riscul să pierdem o generatie care a căzut pradă acestui flagel a declarat” a declarat Mihai Curteanu – Metro Urban.

Raportul DIICOT pe 2022 arată o situația alarmantă la nivel național – cifrele indică o creştere cu 19,03% a numărului cauzelor de soluționat, față de anul trecut, cu 23,67% a numărului cauzelor nou înregistrate și o creştere cu 26,28% în ceea ce privește cauzele soluționate, față de anul anterior.

„Atingerea acestui punct critic trebuie să-i facă pe cei responsabili să conștientizezecă această problemă nu poate fi trecută cu vederea și trebuie să devină o temă de primă importanță pe agenda publică. Este esențial ca acest subiect să fie tratat cu seriozitate și promptitudine, pentru a asigura siguranța și bunăstarea tinerilor noștri.

Considerăm că prevenția trebuie să devină prioritatea zero pentru municipalitate și pentru toți actorii politici locali. Fără o acțiune concertată și imediată, riscăm să ne confruntăm cu o realitate sumbră în viitorul apropiat. În doar câțiva ani, Cluj-Napoca ar putea să devină, în perioadele de vară, un adevărat focar de activități legate de droguri, asemenea unor orașe din America Latină. Ne dorim ca municipiul Cluj-Napoca să rămână un oraș sigur și plin de oportunități pentru tineri, un oraș care oferă condiții de dezvoltare armonioasă, nu un paradis al narcoticelora declarat Alin Danci.

Suma alocată din bugetul municipiului Cluj-Napoca pentru prevenție și alte evenimente este ridicol de mică!

Metro Urban consideră că suma alocată din bugetul municipiului Cluj-Napoca pentru prevenție și alte evenimente prin care tinerii să conștientizeze riscul consumului de droguri trebuie crescută considerabil: „Dăm bani pentru artificii în Cluj la zilele orașului sau de 1 decembrie, însă când este vorba prevenție se vede doar fundul sacului. Măcar în al 14-lea ceas ar fi bine ca autoritățile să se trezească și să acționeze din acest calvar prin care trec copiii și părinți din Cluj-Napoca” a mai precizat Vladimir DanMetro UrbanLasă un răspuns

Site creat de