Timp liber, Important

Ateliere, cursuri, tabere şi numeroase activităţi de-a lungul întregului an la Castelul Banffy din Bonţida

castelul banffy

Cu ocazia Zilei Internaționale a Monumentelor și Siturilor, Fundația Transylvania Trust în data de 30 apriliea  organizat Ziua Porților Deschise în cadrul proiectului european ARTEC la Castelul Bánffy din Bonţida.

Programul evenimentului a cuprins vernisajul expoziției 21 a studenților Departamentului Fotografie-Video-Procesare computerizată a imaginii din cadrul Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca sub coordonarea lect. univ. Dr. Kalló Angéla.

În lunile mai, octombrie, noiembrie organizăm Ziua Patrimoniului pentru Copii – pe bază de invitație pentru clase din școlile județului Cluj. Elevii claselor invitate participă la o zi de activități extracuriculare, interactive cu ajutorul cărora descoperă istoria castelului și a familiei Bánffy, valorile arhitecturale și estetice ale ansamblului de clădiri, învață dansuri istorice.

Continuăm şi în acest an seria taberelor de restaurare, cu o tabără organizată în perioada 30 iulie – 13 august cu scopul de a păstra meseriile tradiționale de construcție, ca și zidărie (reconstrucție de bolți, repararea zidurilor, tehnici de pictură murală, etc.), tâmplărie tradițională și restaurare de mobilier vechi, respectiv pietrărie. Accentuând importanta educației practice, cei interesați participă activ la reabilitarea aripii ruinate ale clădirii porții de intrare, la reconstrucția unei bolți în clădirea principală., la restaurarea pieselor de mobilier vechi, etc.

În perioada 21 august – 3 septembrie, respectiv 11 – 24 septembrie vor avea loc două tabere de creaţie pentru artişti şi meşteri, cu tematica OR, respectiv IF. Așteptăm în aceste tabere toți cei interesați de creația artistică, artizanală, cunoștințele aplicate ale meșterilor, sau pe cei cu experiență în domeniu – interesați în reinterpretarea spațiilor istorice. Termenul de depunere a aplicațiilor: 15 mai. Participarea este gratuită – în ambele tabere.

Atelierele Bánffy oferă stagii de practică pentru studenți arheologi și de istoria artei între 14-20 august şi 25 septembrie – 1 octombrie. Anul trecut, tabăra de restaurare a cuprins ateliere de arheologie şi de istoria artei, iar rezultatele au fost interesante. Pornind de la acest succes, organizăm aceste ateliere, deoarece arheologia monumentelor istorice este o direcție nouă, iar cercetarea în paralel aduce informații noi, care pot fi verificate reciproc în cadrul celor două ateliere.

Tot în cadrul acestei activități va avea loc și un atelier de traducere pentru studenți în perioada 11-16 septembrie. Atelierul este dedicat operei literare ale ultimului locuitor al castelului, contele Miklós Bánffy, iar scopul atelierului este realizarea unor traduceri din nuvelistica acestuia. Așteptăm acei studenți universitari care au experiență în domeniul literaturii maghiare și române, în traducerea literară sau sunt interesați de acest atelier. Locurile sunt limitate, data limită pentru înscrieri: 10 iulie.

 În perioada 23-24 septembrie organizăm un eveniment cultural, târg de arte şi meserii, intitulat Castellarte, la eveniment participă  familia Bánffy, respectiv reprezentanții mai multor centre culturale europene, artiști și meșteri participanți la tabere. Revenim în curând cu detalii despre program.

Între 1 mai şi 15 noiembrie vor avea loc Cursuri Deschise. Fundația Transilvania Trust împreună cu Universitatea Babeş–Bolyai este coorganizatoarea programului de formare profesională în domeniul reabilitării monumentelor istorice. În acest an lansăm seria Cursurilor Deschise care așteaptă profesioniștii și publicul larg la prelegerile interesante ale unor specialiști din țară și din străinătate. În curând revenim cu programul cursurilor. ” se arăta într-un comunicat de presă.

Promovarea turistică a sitului este o preocupare continuă a Fundației, astfel atragem atenția celor interesați, că monumentul istoric, Castelul Bánffy de la Bonţida poate fi vizitat și în afara evenimentelor organizate de noi, fiind deschis zilnic pe toată perioada anului.

Puteți solicita vizite ghidate pentru a afla detalii despre această atracție turistică. Cafeneaua culturală, noul spațiu de joacă, lacul vă așteaptă să petreceți momente de neuitat.

Castelul Bánffy de la Bonţida găzduiește şi programe organizate de alte instituții, cum ar fi Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) în data de 3-4 iunie sau festivalul Electric Castle în perioada 12-16 iulie.Lasă un răspuns

Site creat de