Asociația Curtea Veche se întoarce în comuna Mărișel unde organizează o serie de ateliere NARATIV, cu sprijinul Azomureș și USAMV – Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj Napoca.
Scopul acestui eveniment este de a îi apropia pe elevi de lectura distractivă și de a le oferi posibilitatea să se angajeze în lectura oricărei povești scrise cu mai mult entuziasm.
Evenimentul începe miercuri, 6 iunie, la căminul cultural din localitate și continuă în aceeași zi la Școala Gimnazială “Pelaghia Roșu”.
Astfel, în data de 6 iunie, peste 120 de elevi vor participa la o serie de activități precum urmează:
-
Atelier “Alice în Țara Minunilor – Povești pe muzică”
Activitatea se bazează pe exerciții de improvizație, pe tehnici teatrale și pe arta de a născoci povești prin metodele lui Keith Johnstone, Viola Spolin și Gianni Rodari. Sub îndrumarea Andreei Lupescu, artist și jurnalist, elevii vor deprinde obiceiul de a empatiza cu personajele dintr-o carte și, pornind de la propria experiență de viață, își vor construi propriile povești. În mod specific, atelierul le va spori copiiilor motivația de a citi, îi va face să realizeze că lectura nu este o experiență alienantă, realizată în singurătate, ci, dimpotrivă, că poate fi prilej de conversație și socializare.
-
Atelier “Odiseea – Teatru”
Oare ce s-a întâmplat când uriașul Ulise s-a întâlnit cu ciclopul, cum a scăpat cu viață și ce alte aventuri a mai trăit pe mare și pe uscat? Aventurile personajului preferat sunt atent prezentate elevilor de către Valentina Popa, actrița Teatrului Mic din București, și puse în scenă împreună cu cei mici.
-
Atelier “Robinson Crusoe – Ilustrație de povești”
Urmărind povestea lui “Robinson Crusoe”, elevii vor folosi tehnici speciale de pictură pentru a crea măști africane împreună cu Alexandra Mihailciuc, arhitect și artist vizual. În cadrul acestui atelier, copiii vor învăța să transforme cuvintele în imagini, își vor imagina în detaliu toate trăsăturile personajelor pentru a le transpune în culori, tuşe, texturi, mărimi şi forme. Vor decupa din foarfecă forme și personaje și vor învăța cum să modeleze spaţiul poveştii. Și, cel mai important, vor lucra în echipă prin jocuri şi exerciţii creative.