Social & Cultura

Atlasul Păsărilor Clujului – 74 de specii de păsări trăiesc în Cluj-Napoca (FOTO)

Atlasul Păsărilor Clujului

Te-ai întrebat vreodată câte specii de păsări se află în România? Dar câte trăiesc în Cluj?

Ei bine, dacă nu ai făcut-o până acum, cei de la Societatea Ornitologică Română (SOR) are plăcerea să vă prezinte Atlasul Păsărilor Clujului – primul atlas urban al păsărilor din România. Colaborarea dintre Biroul Teritorial SOR Cluj și dr. Kósa Ferenc (Departamentul de Biologie și Ecologie al Liniei Maghiare, UBB Cluj-Napoca) a scos la iveală un „manual” educativ care urmărește să satisfacă plăcerea celor interesați de ornitofaună, în special de cea din Cluj.

Rostul acestui atlas este de a informa orice cititor despre numărul de specii care se găsesc în oraș, unde sunt răspândite acestea și care sunt efectivele lor. Pe lângă acestea, „manualul” vine însoțit și de fotografii sugestive, coduri QR pentru a putea asculta  cântecul specific păsărilor și hărți de distribuție, pentru a putea descoperi zonele populate de diferite păsări. Desigur că acest gen de atlas se găsește pretutindeni în Europa, iar acum a venit și rândul României să se mândrească cu unul, care a rezultat după 4 ani de muncă voluntară împreună cu ornitologii din Cluj.

După studiul ornitologilor, începând cu anul 2014 și până în prezent s-au numărat, în Cluj, 74 de specii cuibătoare, iar printre cele mai răspândite se află porumbelul, vrabia de casă, bufnița (huhureul mare și mic), codroșul de munte, graurul, cioara etc.

Trebuie să amintim şi o pasăre familiară clujenilor – pescărușul cu picioare portocalii care și-a făcut cuibul prima dată în anul 2009, pe acoperișul Operei Maghiare, și de atunci a rămas cu noi până în ziua de azi.

20171115 175235

Un lucru important este că aproximativ o treime din ornitofauna țării se află în Cluj-Napoca, ceea ce este destul de impresionant, dar totodată puțin dezamăgitor din punct de vedere a urbanizării prea rapide. Cei care au prezentat atlasul, au adus de asemenea în discuție și această problemă care afectează traiul și înmulțirea păsărilor.

Dezvoltarea urbanistică haotică, aduce cu ea și distrugerea ornitofaunei, care în consecință duce la dispariția speciilor zburătoare din oraș. O altă problemă ar fi și lipsa spațiilor verzi, iar unde există asemenea spații sunt „prea curate”, adică lipsite de tufe sau alte plantații, care ar favoriza construirea mai multor cuiburi.

Prin urmare, cetățenii sunt invitați să acorde mai multă atenție păsărilor din Cluj, și de asemenea să citească un astfel de atlas pentru a-și îmbogăți cunoștințele și pentru a ști ce îi înconjoară.

 Atlasul Păsărilor Clujului va fi distribuit gratuit școlilor, universităților, bibliotecilor, organizațiilor și persoanelor care sunt implicate în protecția păsărilor și a naturii, fiind un proiect realizat cu sprijinul financiar al Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca.


Articol realizat de Dolha Cristiana



Lasă un răspuns

Site creat de