Politic, Important

Autorităţile judeţene vor să amenajeze în centrul Clujului un heliport pentru elicopterele SMURD

Autorităţile judeţene vor să amenajeze în centrul Clujului un heliport pentru elicopterele SMURD

Consiliul Judeţean Cluj doreşte să amenajeze prima platformă destinată operării elicopterelor care transportă pacienți aflați în stare gravă.

Terenul vizat pentru amenajarea acestui punct de aterizare și decolare a elicopterelor SMURD este situat pe strada Victor Babeș din Cluj-Napoca.

Mai exact, este terenul pe care Consiliul Județean va edifica viitorul Centru Integrat de Transplant, acordul urmând a fi valabil până la demararea efectivă a acestei investiții.

În prezent, locul de aterizare a elicopterelor SMURD pentru pacienții care au nevoie urgentă de transfer aerian către Spitalul Clinic Județean de Urgență sau Spitalul de Urgență pentru Copii este Aeroportul Internațional „Avram Iancu”, obiectiv situat la aproximativ 9 km de respectivele unități spitalicești.

Din acest motiv, pentru a efectua transferul pacientului este necesară folosirea unei alte resurse medicale, terestră, fapt ce prelungește semnificativ timpul de transfer, în funcție de trafic.

În plus, la acest interval se adaugă timpii suplimentari alocați preluării şi predării pacientului, motiv pentru care, în unele cazuri, se ajunge la o întârziere extrem de mare, de peste o oră, fapt care pune în pericol salvarea vieții pacientului aflat în stare critică și împiedică, totodată, intervențiile la alte cazuri medicale urgente.

În momentul de față, pe amplasamentul vizat există o suprafață care se pretează acestei activități și o cale de acces din strada B.P. Hașdeu care cu o minimă amenajare poate fi utilizată în scopul dorit.

Demersul de creare a platformei de decolare-aterizare a presupus consultări cu toți factorii implicați, în special cu conducerea punctului de operare aeromedical din Jibou și cu managerii unităților sanitare clujene.

Primăria Cluj-Napoca a anunţat în 2019 că doreşte să realizeze o amenajare asemănătoare:

Un heliport pentru urgenţe medicale va fi construit în centrul ClujuluiLasă un răspuns

Site creat de