De Vazut

Avantajele unui cuptor cu aburi

Avantajele unui cuptor cu aburi

Cuptoarele cu aburi au devenit, în ultimul timp, din ce în ce mai populare printre gospodine.

Acest lucru este datorat numeroaselor avantaje pe care le oferă faţă de clasicele tipuri de cuptoare.

Tehnologia gătitului cu aburi este însă una apărută încă din Antichitate. De exemplu, în anii ’50 au fost inventate oalele sub presiune, care funcţionează pe acelaşi principiu.

De regulă, tehnica gătitului cu aburi este folosită în restaurante deoarece oferă rapiditate, iar mâncarea rămâne caldă pentru o perioadă mai îndelungată, faţă de gătitul la un cuptor clasic.

Diferenţa dintre un cuptor electric clasic şi un cuptor cu aburi

Cuptoarele electrice clasice funcţionează pe baza unui principiu simplu: mâncarea este încălzită cu ajutorul unui aer cald şi uscat. Din această cauză, gătitul necesită o cantitate destul de mare de ulei.

Diferenţă majoră dintre un cuptor clasic şi unul cu aburi este că, cel din urmă, menţine o umiditate constantă, iar din acest motiv uleiul poate fi aproape eliminat din procesul de preparare al mâncărurilor. Implicit, această tehnică oferă preparate mai sănătoase.

Un alt avantaj pe care un cuptor cu aburi îl oferă este că acesta nu permite ca nutrienţii din preparate să fie eliminaţi. Acest lucru se întâmplă frecvent în modul de coacere clasic.

Cuptoarele cu aburi ne ajută să economisim şi timp.

De exemplu, un preparat care trebuie gătit timp de două ore (într-un cuptor clasic), poate fi gătit în aproximativ 30 de minute (într-un cuptor cu aburi).

De regulă, trecerea de la un cuptor electric sau pe gaz la unul cu abur este recomandată pentru utilizatorii care consumă foarte multe legume preparate la cuptor, dar şi tipuri de carne mai uşoare (peste, pui, etc.).

Ce se poate găti, mai exact, la un cuptor cu aburi: somon cu conopidă şi varză kale, friptura de miel cu cimbru şi rozmarin, souffle, humus cu mazăre şi parmezan, banana bread, tort de ciocolată, creme brulee, tarta cu lămâie, chfle rapide, pâine englezească, etc.

Printre cele mai cunoscut firme care produc cuptoare cu aburi se numără Bosch, Electrolux, Miele, AEG.Lasă un răspuns

Site creat de