Timp liber, Important

Bach, baroc și feminitate în martie la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei

Luna martie debutează la MNIT, cum era și firesc, cu celebrarea feminității și… cu stil.

Cu stil baroc, mai exact, pentru că duminică, 5 martie, de la ora 19.00, e ediția a patra a High Classic Rooms. Saloane muzicale de muzeu, de această dată pe tema Bach. baroc și feminitate.

Vor fi interpretate compoziții de Bach pentru pian (Mihai Diaconescu), vioară (Valentin Șerban) și violoncel (Octavian Lup), în timp ce spectatorii vor putea admira piese de tezaur baroc din colecțiile muzeului. Atmosfera va fi completată de proiecții. 

Toți vizitatorii vor avea intrare liberă în expozițiile muzeului.

Cea de a patra ediție a proiectului High Classic Rooms. Saloane muzicale de muzeu, inspirată de muzica lui Johann Sebastian Bach, se desfășoară în imediata apropiere a Zilei Femeii. Sub această aură a feminității și sub influența stilului baroc care, la rândul lui, a inspirat muzica lui Bach, expoziția va include piese de podoabă, accesorii de vestimentație, obiecte de artă decorativă datând de la finalul secolului al XVII-lea și din secolul al XVIII-lea.

Piesa centrală a expunerii o reprezintă un corset cu plastron specific epocii, din mătase verde cu broșeuri de mătase, decorat cu dantelă meșteșugit împletită din fir metalic auriu. Corsetul este accesorizat cu o broșă și un brâu din metal prețios, iar bogăția detaliilor creează impresia de opulență specifică barocului. Ansamblul este întregit de bijuteriile care însoțeau permanent, uneori într-un număr impresionant, imaginea unei doamne din înalta societate: inele, brâuri, coliere, cercei sau ace de păr. Nu lipsesc nici accesoriile, sticluțele de parfum din materiale prețioase, oglinda venețiană de cristal sau cutiile pentru tutun de prizat. Expoziția va fi completată de proiecții cu fotografii cuprinzând detalii ale (în special ale bijuteriilor), dar și portrete feminine cu vestimentație și coafuri specifice perioadei baroce și rococo.

Expoziția are un caracter exclusivist, în sensul că ea se va desfășura doar pe durata evenimentului, creând astfel o experiență unică pentru public. În acest timp, se va asculta un recital cameral al cărui program include compoziții de Johann Sebastian Bach, interpretate de Mihai Diaconescu la pian, Valentin Șerban la vioară și Octavian Lup la violoncel.

Valentin Șerban este câștigătorul Premiului I al Concursului Internațional ”George Enescu”, ediția 2020-2021. Interpretarea sa din finala competiției – Concertul pentru vioară și orchestră de Jean Sibelius – a rămas unul dintre cele mai emoționante momente din istoria concursului.

Pianistul Mihai Diaconescu a obținut numeroase premii în cadrul concursurilor naționale și internaționale, a fost unul dintre soliștii tradiționalului concert regal, concert care are loc în fiecare an în Sala Ateneului Român, alături de Camerata Regală.

Octavian Lup este unul dintre cei mai străluciți violonceliști ai generației sale, un reprezentant al excelenței în arta muzicală și o personalitate remarcată pe podiumul scenelor naționale și internaționale. Laureat a numeroase concursuri din România și din străinătate, Octavian a concertat pe patru continente ale lumii, alături de nume cu rezonanță din domeniul muzicii clasice.

Biletele se pot achiziționa de pe www.eventbook.ro, iar pretul unui bilet este de 50 de lei.

De asemenea, fiind prima duminică a lunii, vizitarea expozițiilor se face gratuit. Expozițiile active acum la MNIT sunt:

  • Istoriile Clujului – etajul 1;
  • ZMEA. Zei  și Muritori din Egiptul Antic – etajul 1;
  • Incursiuni dacice în spațiul virtual – etajul 2.


Site creat de