Social & Cultura

Bălan Vladimir Ionuţ si Cătărău Vasile la Expo Maraton Cluj

Bălan Vladimir Ionuţ

Galeria Casa Matei găzduieşte marţi, 24 mai 2016 cu începere de la ora 19 vernisajul altor două expoziţii din cadrul celei de a şasea ediţii a competiţiei “EXPO MARATON 2016”, manifestare finanţată de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Bălan Vladimir Ionuţ şi Cătărău Vasile vor fi prezenţi cu lucrări pe simezele galeriei, într-o confruntare deschisă, de asemenea, publicului, care este aşteptat să voteze proiectul preferat.

 

Despre proiectul său Negru de fum, Vladimir Ionuţ Bălan spune că „Constructivism-ul atmosferic este o denumire generică pe care o consider pertinentă pentru a defini în mod precis atât stilul, cât şi tematica abordată în lucrările prezentate în această expoziţie, având în vedere că prin ea se clarifică şi explorarea contrastului de clar-obscur, dar şi faptul că acesta este transpus asupra unor spaţii industiale. Aceste locaţii, profund artificiale, care au fost lăsate în paragină şi încet-încet par a fi recucerite de natură, relevă privitorului o lume străbătută de mister si de un uşor tremor metafizic”.

 

În ceea ce priveşte lucrările lui Vasile Cătărău din cadrul proiectului Indus în Industrializare, fundamentul acestora îl reprezintă universul antagonic al industrializării românești din era socialistă. Arhitectura expoziției și conceptul instalațiilor gravitează în jurul paradigmei muncitorului român și a proceselor de perfecționare din contextul siderurgiei și a industriilor grele. Artistul s-a debarasat de triumful fals al directivelor de partid și a recompus, într-o manieră cinică, sublimul muncii și asprimea condițiilor, cuscopul de a recrea efectul senzorial al interiorului de fabrică. Vasile Cătărău  recunoaște că am fost fascinat de simbioza omului cu instrumentul industrial, de transformarea procesului tehnic în reacție instinctuală și și-a concentrat eforturile artistice spre a surprinde esența acestei metamorfoze.

 

Galeria Casa Matei vă aşteaptă să participaţi la evenimentele lunii mai şi să decideţi câştigătorul marelui premiu.Lasă un răspuns

Site creat de