O baterie auto este supusă uzurii naturale. Odată cu trecerea timpului și a altor kilometri parcurși, își pierde proprietățile. O baterie bună, operată în modul corect, poate funcționa fără probleme timp de 5 sau mai mulți ani. Cu toate acestea, utilizarea necorespunzătoare de către șofer, precum și problemele tehnice cu mașina scurtează drastic durata de viață a bateriei. Cum apare deteriorarea bateriei? Ce este dăunător ?
O baterie funcțională este esențială pentru buna funcționare a unei mașini cu motor pe benzină și diesel. Și nu este foarte scumpă. Prin urmare, merită să îi prelungești viața cât mai mult posibil pentru a evita cheltuieli inutile.
Care este rolul unei baterii auto?
Datorită bateriei mașinii, motorul poate porni. Bateria alimentează demarorul (motorul electric) care rotește arborele cotit. La mașinile cu motoare pe benzină, arborele cotit trebuie să atingă o viteză de 70 rpm, iar la mașinile cu motoare diesel – chiar și până la 200 rpm pentru a putea iniția arderea combustibilului. Acesta este motivul pentru care bateriile mai mari sunt folosite în mașinile cu motoare diesel.
Când motorul funcționează, alternatorul devine sursa de energie pentru întregul sistem electric și bateria este încărcată constant.
Dar rolul bateriei nu se termină aici. Când este parcată, asigură energie iluminatului exterior, iluminatului interior al cabinei, sunetului, deschiderii ferestrelor, închiderii centrale și a unor componente auxiliare de încălzire, dacă sunt echipate.
La mașinile cu sistem start-stop, problema este și mai complicată. Prin urmare, acolo sunt folosiți acumulatori auto mult mai scumpi, cu o capacitate mai mare.
De asemenea, merită menționat faptul că bateriile sunt împărțite în fără întreținere și fără întreținere. Cu siguranță merită să o alegi pe acesta din urmă.
Pe scurt, dacă bateria se defectează:
- Nu vei porni motorul mașinii
- Nu vei intra în mașină (cu excepția cazului în care este posibil să deschizi ușa cu o cheie standard)
- O baterie slabă nu îți va permite să planifici o călătorie cu calm, mai ales iarna, pentru că nu vei știi când va eșua.
- Pentru a evita surprize neplăcute, merită să verifici bateria în toamnă. Îți va permite să verifici starea bateriei, a alternatorului și a curelei de transmisie, a consumului de energie cu motorul oprit și a altor parametri.
Ce cauzează uzura accelerată a bateriei auto?
După cum a fost scris mai devreme, bateria are o durată de viață limitată. Datorită proceselor de îmbătrânire a bateriei, aceasta atinge 5 ani în cele mai bune condiții. Cu toate acestea, durata poate fi scurtată serios. Ce o influențează?
- Stare tehnică slabă a motorului.
- Starter uzat.
- Regulator de tensiune defect.
- Terminalele neglijate ale bateriei.
- Cablu de împământare greșit sau deteriorat.
- Bateria nu este potrivită pentru mașină .
- Utilizarea continuă a mașinii pe trasee scurte în oraș.
- Descărcarea bateriei „la zero” și lăsarea ei în această stare timp de câteva zile.
- Expunerea bateriei la șocuri excesive.
- Umiditate și murdărie pe carcasa bateriei.
- Conexiunea incorectă a cablurilor de salt în timpul pornirii de urgență a bateriei.
Cea mai rea perioadă a anului în care bateria își manifestă brutal defecțiunile este iarna. De aceea merită să vizitezi atelierul și să verifici bateria. În câteva minute, mecanicul va verifica aceasta supraviețuiește iernii, dacă este încărcată corect și dacă vreun sistem „fură” inutil cantități excesive de electricitate după oprirea motorului.
Photo by Lina Kivaka from Pexels