Social & Cultura

Becurile cu leduri, surse eco friendly de iluminat

Economiile de energie dacă se utilizează surse cu leduri, pot fi de până la 90% din consumul curent de energie electrică. Mulți chiar au ales varianta de a renunța la candelabre, lustre cu mai multe brațe, în favoarea unor lampadare pentru interior performante, precum sunt acelea de la Eglo Romania.

Desigur, aceia care vor să împace tradiționalismul cu modernismul, pot alege pentru o lampă de tavan care pe vremuri funcționa cu becuri de 60W, becuri led de 10 – 15 W.

Avantajele iluminatului cu leduri

În primul rând, dacă ne referim la consumatorii casnici, sănătatea utilizatorilor este protejată.

Ce-i drept, s-au mai ridicat voci care se opun acestor surse de iluminat, dar s-a demonstrat în urma multiplelor studii efectuate pe plan internațional că lumina generată de acestea nu este vătămătoare pentru om din niciun punct de vedere. Poate doar dacă se privește direct o sursă led de o putere extraordinar de mare, dar asemenea spoturi luminoase se întâlnesc foarte rar în casele obișnuite.

Nu trebuie neglijat nici faptul că se reduce suma de plată la energie electrică substanțial, iar faptul că se va trece treptat la producerea de curent din surse neconvenționale va face și mai eco friendly acest mod de iluminat casnic.

Deoarece asemenea becuri cu led consuma mai puțin curent, se reduce și riscul de cădere a rețelei electrice din pricina suprasolicitării în perioadele de vârf (de exemplu, de Sărbători).

Becurile cu led pot să difuzeze în timpul funcționării atât o lumină caldă, cât și una neutră sau chiar rece. În plus, nu se limitează la culoarea albă, ele pot să fie surse de lumină colorată.

Cine se teme de Paradoxul lui Jevons?

Cârcotașii se pare că nu au avut dreptate când au spus că, fiind mai economice, oamenii vor avea tendința ca să utilizeze mai multe asemenea becuri și astfel consumul la factura de energie electrică nu doar că o să fie la același nivel la care era pe vremea becurilor cu incandescență, dar chiar o să aibă tendința ca să crească.

Se tot dădeau explicații științifice sau pseudo-științifice bazate pe  „Paradoxul lui Jevons”, creație a lui William Stanley Jevons prin anii 1860.

Cine a fost William Stanley Jevons?  Un economist și logician englez din secolul 19, considerat inițiatorul marginalismului englez. Este fondatorul școlii matematice din economia politică și unul dintre întemeietorii teoriei utilității marginale.

El afirma mai mult sau mai puțin justificat, faptul că progresul tehnologic crește proporțional cu eficiența cu care este utilizată o resursă (reducerea cantității necesare pentru o singură utilizare). Deși el se referea la un combustibil solid (cărbunele), în sfera iluminatului artificial se poate aplica teoria, cei ce o susțin spunând că tehnologiile vor deveni tot mai performante, deoarece nivelul cererii de iluminare pe timpul nopții este tot mai mare.  Până atunci oamenii vor folosi ceea ce au la îndemână acum pentru un iluminat suplimentar: becurile cu led.

Totuși, tendința nu este una de creștere a consumului de curent electric, deoarece deja becurile actuale sunt extrem de performante și luminează suficient. În plus, prețul energiei este tot mai mare, deci consumatorii sunt conștienți că trebuie să acționeze în sensul reducerii kilowaților utilizați în gospodărie, nicidecum nu sunt înclinați spre a face o risipă inutilă.

Estimările indică faptul că și iluminatul cu LED-uri stradal poate produce economii de energie de minim 50%, iar atunci când este combinat cu sistemele de control inteligente, automatizate, poate oferi o reducere suplimentară cu încă 30% a consumului de energie, ajungându-se astfel până la 80%. Cu atât mai mult consumul casnic.

Cu siguranță anii ce vin ne vor aduce surprize și mai plăcute în materie de iluminat, așa încât viitorul este cu adevărat luminos în această privință.



Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site creat de