Din Zona

Belgia vrea să interzică reclamele la jocurile de noroc

belgiainterzicejocuriledenoroc poza1

Fie că ești sau nu un fan înrăit al jocurilor de noroc, sigur ai fost până acum asaltat de nenumărate reclame care le promovează. Fie că este vorba de reclamele la cele mai mari cazinouri online România sau la rotiri gratuite și alte promoții ale cazinourilor și caselor de pariuri, poți vedea aceste reclame peste tot. Fie că ești la metrou, în oraș sau chiar acasă pe propriul laptop sau telefon mobil, reclamele la jocuri de noroc și rotiri gratuite sunt nelipsite. Probabil că te-ai obișnuit atât de mult cu ele încât nici nu le mai observi existența.

Deși pentru tine reclamele la cazinouri și bonusuri au devenit o normalitate, este posibil ca în Belgia aceste reclamele să devină în curând de domeniul trecutului, deoarece Ministrul Justiției Vincent Van Quickenborne a formulat un proiect de decret regal în Belgia în care a introdus interzicerea publicității pentru jocuri de noroc. Proiectul a fost deja aprobat și de Ministrul Economiei, Ministrul Finanțelor, Ministrul Sănătății Publice, Ministrul de Interne și Secretarul de Stat al Loteriei de Stat. Recent, și Comisia Europeană și-a dat aprobarea pentru proiect, iar momentan se mai așteaptă doar contribuția Consiliului de Stat.

Proiectul propune interzicerea tuturor formelor de publicitate pentru jocuri de noroc, incluzând publicitatea pentru cazinouri, oferte bonus fără depunere și alte promoții oferite de cazinouri, tombole ale cazinourilor și alte turnee și cluburi sponsorizate de cazinouri.

Va fi interzisă publicitatea prin TV, radio, cinematografe, site-uri web, rețele sociale, SMS, materiale publicitare tipărite, reviste, ziare și afișe promoționale, astfel încât companiile de jocuri de noroc să nu își mai poată promova serviciile prin niciun intermediu. Toate campaniile de promovare în desfășurare ar trebui să se termine până în octombrie 2023.

belgiainterzicejocuriledenoroc poza2

În ceea ce privește platformele de pariuri sportive, acestea se vor putea promova folosind doar numele mărcii sau sigla, atâta timp cât aceastea sunt folosite doar pe tricouri și stadioane. În ceea ce privește reclamele, aceastea vor putea apărea la televizor până în ianuarie 2025, dar doar în contextul turneelor sportive. În plus, reclamele vor trebui să îndeplinească mai multe condiții pentru a putea să fie difuzate.

Așadar, pentru ca reclamele platformelor de pariuri sportive să fie eligibile pentru difuzare la turneele sportive, acestea trebuie să aibă o durată maximă de doar 5 secunde, să fie transmise doar cu 15 minute înainte de începerea turneelor sportive sau la 15 minute după terminarea acestuia, iar frecvența trebuie să fie de maximum două reclame pe oră. De asemenea, toate reclamele trebuie să indice vârsta minimă necesară pentru a participa la jocuri de noroc, cât și un mesaj preventiv care să susțină jocul responsabil.

Nu este o surprinză faptul că Proiectul de Decret Regal al Belgiei propus de Van Quickenborne a stârnit foarte multe controverste și nu mulți au fost mulțumiți de noile condiții. Comisia pentru jocuri (GC), Kansspelcommissie, s-a opus interzicerii generale a publicității pentru jocurile de noroc din cauza unor interese private. În schimb, Comisia preferă să implementeze măsuri care să-i vizeze pe cei care sunt dependenți de jocurile de noroc, cât și pe minorii cărora le este interzis să joace.

Alte proteste au venit din partea partidului guveramental Mișcarea Reformistă (RM), cât și din partea CEO-ului Pro League, Lorin Parys, care a afirmat că noile măsuri vor costa ligii peste 12% din venituri. De asemenea, acesta a averitzat și că măsurile vor determina jucătorii să se îndrepte spre site-uri care funcționează ilegal, punându-le în pericol siguranța.

belgiainterzicejocuriledenoroc poza3
Belgia vrea să interzică reclamele la jocurile de noroc 4

Rămâne de văzut din 2023 care va fi efectul noilor măsuri. Noi sperăm că, indiferent de măsurile intrate în vigoare, toți jucătorii belgieni își vor prioritiza siguranța și nu vor uita să joace mereu responsabil.Lasă un răspuns

Site creat de