Sport

Beneficii ale jocurilor video pentru creier

Beneficii ale jocurilor video pentru creier

Credeți sau nu cercetarea științifică confirmă că jocurile video sunt benefice pentru oameni  (la urma urmei, jocurile video pot fi considerate activități sportive). De fapt, mai multe studii realizate de-a lungul timpului demonstrează acest lucru.

Este adevărat, poate fi destul de greu de crezut un astfel de fapt, având în vedere că ani de-a rândul ni s-a spus să nu ne uităm prea mult la televizor că ne distrugem ochii sau să nu mai pierdem timpul cu jocurile video și să ne petrecem timpul în aer liber, de exemplu.

Dar da, cercetările realizate au arătat că jocurile video au de fapt beneficii pentru sănătatea creierului.

Jocurile video contribuie la antrenarea creierului

Studii recente realizate de mai multe organizații științifice au demonstrat că jocurile video ar putea contribui la îmbunătățirea calității vieții pentru persoanele cu dizabilități și boli psihice.

Studiul principal, realizat la Max Planck Institute for Human Development și la Universitatea de Medicină Charite St. Hedwig-Krankenhaus din Berlin, a constatat că jocurile video contribuie la creșterea materiei cenușii (în esență, mărimea creierului) și ajută la perfecționarea abilităților învățate.

Jocurile video afectează și au impact asupra regiunile creierului responsabile de memorie, orientare spațială, organizarea informației și abilități motorii fine.

De asemenea, studiul consolidează afirmația potrivit căreia, ca și în cazul exercițiilor fizice, dacă jocurile video sunt jucate pentru cel puțin 30 de minute pe zi, contribuie la îmbunătățirea vieții.

Studiul jocului video

Pentru a determina modul în care jocurile video afectează creierul, oamenii de știință au selectat două grupuri de adulți. Primul grup a jucat Super Mario 64 timp de 30 de minute pe zi, timp de două luni. Al doilea grup nu a jucat deloc jocuri video. Oamenii de știință au folosit imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) pentru a măsura mărimea creierului grupurilor înainte de începerea studiului, apoi din nou după perioada de două luni.

Rezultatele au confirmat concluziile anterioare – că au existat diferențe în structura creierului celor care au jucat jocuri video și că, prin intermediul jocurilor video, a existat o „legătură directă între jocurile video și creșteri volumetrice ale creierului”.

Simone Kühn, cercetător principal la Center for Lifespan Psyhology de la Max Planck Institute for Human Development , a condus studiul. Ea susține, „În timp ce studiile anterioare au arătat diferențe în structura creierului celor care au jucat jocuri video, studiul de față demonstrează că anumite regiuni ale creierului pot fi antrenate prin intermediul jocurilor video”.

În același timp, oamenii de știință consideră că persoanele cu deficiențe mintale (sau ale căror creiere au fost reduse în mărime în urma unui accident sau condiție medicală) sau alte persoane afectate de boli cerebrale, cum ar fi Alzheimer, ar putea beneficia și ele de jocurile video.

La subiecții lor, oamenii de știință au văzut creșteri în trei mari zone ale creierului: cortexul prefrontal, hipocampul drept și cerebelul.

Ce se întâmplă cu jocurile pentru creier?

Așasar, dacă un joc de acțiune ca Super Mario 64 semnalează beneficii pozitive pentru jucători, jocurile construite special pentru a antrena, a testa și a provoca creierul trebuie să fie benefice, nu?

Ei bine, de la introducerea lor la începutul anilor 2000, jocurile logice sau jocurile pentru creier au avut o relație de dragoste / ură cu cei din comunitatea științifică, în principal din cauza revendicărilor pe care editorii de jocuri video le-au făcut în ceea ce privește aceste titluri.

De exemplu, astfel de afirmații susțin că, pentru câteva minute pe zi, vă puteți pregăti creierul folosind jocuri video – și, în unele cazuri, că aceste jocuri vă vor face mai inteligenți.

În timp ce al doilea punct al declarației este încă în dezbatere, nu este pus la îndoială faptul că jocurile pentru creier nu sunt o pierdere de timp. Deoarece într-adevăr, orice antrenează creierul și vă face să gândiți este un exercițiu bun. Există o mulțime de jocuri online pentru creier. Puteți juca, de exemplu, jocuri video precum 21 blackjack.

Jocurile pentru creier ajută jucătorii să-și îmbunătățească sarcinile repetate și, de asemenea, îi stimulează mental – un lucru pe care medicii îl recomandă din plin, în special pentru adulții mai în vârstă și persoanele în vârstă.

Jocurile video se pot juca cât mai mult posibil?

Da, jocurile video sunt de fapt benefice pentru noi toți pe mai multe nivele. Desigur, trebuie să adăugăm că, pentru a-și menține aceste beneficii, jocurile ar trebui să fie jucate cu moderație. Să vă jucați toată noaptea, în fiecare noapte, pentru a încerca să câștigați, poate nu este cel mai bun lucru pentru sănătatea voastră.

Care este aspectul cel mai benefic al jocurilor video?

Învățarea abilităților necesare pentru a crea propriul joc poate oferi copiilor și adolescenților un imbold atunci când vine vorba de asigurarea de stagii de practică de vis și găsirea de locuri de muncă potrivite.

 Lasă un răspuns

Site creat de