Trăim în plină eră digitală, când orice informație este ușor de aflat, însă obiceiul de a pune din când în când mâna pe o carte, nu trebuie să te părăsească niciodată. Oricât de mari progrese se vor face în domeniul tehnologiei informațiilor, acestea nu vor putea egala beneficiile lecturii, pe care ți le vom expune în cele ce urmează.
Cititul îmbunătățește procesele cognitive
Numeroase cercetări făcute de specialiști în neurologie au relevat faptul că lectura menține sănătatea creierului și îi îmbunătățește procesele cognitive. Cu alte cuvinte, te ajută să gândești mai bine și să găsești mai ușor soluții pentru probleme delicate. S-a constatat că, în timp ce citim, în creier se activează o rețea complexă de circuite și semnale, care devine tot mai amplă și sofisticată pe măsură ce dedici mai mult timp acestei activități.
Studiile pe termen lung au relevat faptul că persoanele care au citit în mod frecvent, au avut o deteriorare cognitivă cu 32% mai lentă decât cele care au pus mâna doar sporadic pe o carte.
Lectura te eliberează de stres
Stresul este una dintre problemele majore ale vremurilor pe care le trăim, fiind prezent în viața noastră aproape zilnic. Stilul de viață modern implică o serie de factori de stres pe care nu îi putem evita, iar singura soluție este să găsim modalități de a ne relaxa și a reduce astfel presiunea psihică generată de stres.
Cititul este una din cele mai la îndemână metode de relaxare, cele câteva pagini parcurse la finalul unei zile dificile făcându-te să uiți de toate problemele stresante. Mai mult de atât, cititul te poate salva și de depresie – o afecțiune psihică pentru care stresul poate fi unul dintre factorii determinanți.
O carte bună e un stimulent pentru imaginație
Fără să-ți dai seama, lectura de ajută și să devii mai creativ, ceea ce te poate ajuta mult în viața de zi cu zi. Lăsându-te prins în acțiunea din paginile unei cărți, imaginația ta se dezvoltă, făcându-te uneori să te transpui total în pielea personajului principal, să cauți soluții și să anticipezi evenimente viitoare. Vizualizarea în minte a personajelor și a scenelor citite este un alt semn că imaginația ta lucrează și se „ascute”, iar asta nu poate fi decât un lucru bun.
O lectură înainte de culcare te ajută să dormi mai bine
Dacă adormi greu sau ai un somn agitat, cititul este un remediu perfect pentru astfel de probleme. Nu trebuie decât să îți pui o carte la îndemână pe noptiera din dormitor și să citești câteva pagini înainte de culcare. Ideal ar fi să îți faci din asta un obicei și să te apuci de citit la o oră fixă, pentru că în acest mod îți vei regla și programul de somn. Folosește lumina unei veioze și evită să citești seara de pe laptop sau telefon, pentru că astfel de dispozitive transmit creierului semnalul că trebuie să fie activ. Astfel în, loc să adormi mai ușor vei suferi de insomnie și dureri de cap.
Cărțile te ajută să ai o memorie mai bună
Îmbunătățirea memoriei este un alt beneficiu al lecturii, pe care îl vei aprecia mai ales dacă ești o persoană care uită ușor lucruri importante. Atunci când citești, memoria ta este stimulată pentru a reține numele personajelor, relațiile dintre ele, evenimentele prin care trec și cronologia acestora. Chiar dacă nu reții de la prima lectură, ești nevoit să mai parcurgi o dată pasajele respective, pentru că altfel nu mai înțelegi nimic din carte. Nu vei fi nevoit să faci asta de multe ori pentru că vei constata că începi să reții tot mai ușor aceste amănunte, semn că memoria ta s-a îmbunătățit.
Dacă am reușit să îți trezim interesul pentru lectură, îți mai spunem că poți găsi cărți la preturi bune pe CLB.ro, pentru toate gusturile.
Imagine de StockSnap de la Pixabay