Social & Cultura, Studentie

Berlin – drumul spre succes al unui absolvent de mate-info din Cluj-Napoca

George Platon

George Platon este un tânăr din Dej, în vârstă de 24 de ani, stabilit momentan în Berlin, Germania. Acesta a absolvit Colegiul Andrei Muresanu din Dej, după care a urmat cursurile Facultății de Matematică și Informatică, secția informatică-engleză din cadrul Babeş Bolyai Cluj-Napoca. Pasionat încă de mic de tehnologie şi gadget-uri, George şi-a urmat visul, iar după câţiva ani de studii şi muncă asiduă au venit primele rezultate.

Clujeanul a deschis în Cluj-Napoca o filială a companiei Catalysts Gmbh, cea mai mare companie de software din nordul Austriei şi s-a ocupat zi şi noapte de dezvoltarea acesteia pe piaţa clujeană.

După doi ani în care a dezvoltat compania Catalysts Gmbh, George Platon l-a anunţat pe CEO-ul Catalysts Gmbh ca a venit timpul unei noi experienţe şi că va pleca în Germania, alături de un prieten din Statele Unite, unde va dezvolta primul proiect personal.

Ajuns în Berlin, în cel mai mare centru de IT din Europa, George Platon a pus bazele FLARE, un sistem de securitate inovativ care se bucura deja de un imens succes în Europa de Vest.

Mai multe, însă, despre drumul spre succes al dejeanului puteţi afla în interviul acordat ziarului Cluju`.ro:

Cand ti-ai descoperit pasiunea pentru tehnologie?

  • Dintotdeauna mi-a plăcut să construiesc lucruri și să descopăr cum funcționează technologia în toate aparatele pe care le folosim de zi cu zi. Asta m-a împins de mic să demontez și să montez la loc multe radiouri, televizoare, instalații de brad sau aparate de uscat părul. Am avut plăcerea să-mi construiesc propriile ‘jucării’, care totdeauna ridicau întrebări despre lucrurile pe care le-am ‘stricat’ pentru a construi acel lucru.
  • Cu toată aceasta pasiune pentru a construi lucruri, adevărata pasiune pentru technologie, în special software, a venit prin multă muncă. Ne naștem cu multe potențiale talente, și cred că dăm formă unui talent anume, doar prin a ne concentra și exersa acel talent în fiecare zi cu provocări noi.
  • În cazul meu, a trebuit să învăț multe lucruri noi într-un timp scurt și am avut multe ‘lecții proprii’ de învățat de unul singur. Technologia avansează în fiecare zi, și toate aceste informații trebuie asimilate în timp record, pentru a putea face o diferență.

Unde ai studiat si ce anume?

  • Am terminat liceul la Colegiul National Andrei Mureșanu, sub îndrumarea domnului profesor Adrian Pintea, iar după aceea am urmat cursurile Facultății de Matematică și Informatică, secția informatică-engleză din cadrul Babes Bolyai. După terminarea programului de licență, m-am înscris pentru programul de masterat ‘Sisteme distribuite în Internet’ din cadrul aceleași facultăți, unde studiez și acum, urmând ca anul acesta să predau lucrarea de dizertație.

Ti-a oferit universitatea oportunitati de dezvoltare pe plan profesional?

  • Universitatea a fost folositoare pentru mine în multe aspecte. În primul rând, m-am bucurat să petrec timp extraordinar cu mulți colegi buni, cu care am fost în competiție sau de la care am învățat. Am obținut o introducere bună în multe technologii de către profesorii facultății, și mai important decât atât, am învățat cum să învățăm mai departe de unii singuri.
  • În al doilea rând, lucrul cu care m-a ajutat facultatea, a fost să-mi prezinte oportunitatea unui internship în străinătate, pe perioada verii. Am aplicat imediat, am fost acceptat și cu ajutorul doamnei Robu Judit care s-a ocupat de bursa Erasmus, am reușit să plec în Linz, Austria, pentru un internship care urma să-mi schimbe următorii 2 ani din viață.
  • Pe perioada internship-ului am lucrat în cadrul Catalysts Gmbh, cea mai mare companie de software din nordul Austriei. La sfârșitul internship-ului, cei din conducerea companiei, au văzut o oportunitate în faptul că am participat la internship și potențialul de programatori din Cluj-Napoca, prin urmare am fost trimis înapoi în Cluj pentru a deschide o filială a companiei.
  • Al treilea lucru cu care universitatea a fost de mare ajutor, a fost susținerea în organizarea concursurilor de programare ‘Catalysts Coding Contest’ de care m’am ocupat pe perioada în care lucram ca și branch manager pentru filiala din Cluj. Prin concursurile acestea de programare, adunam studenți, elevi și programatori din toată țara, care concurau pentru primele 20 de locuri, care aduceau cu ele premii și oportunități de carieră în Austria. Universitatea a fost alături de noi prin oferirea sălilor, infrastructurii și condiților necesare organizării, începând cu primul concurs organizat cu 50 de oamenii, până la al 6-lea în prezent, care a avut 350 de parcipanți.Prioritatea mea principală și a echipei care am format-o în Cluj-Napoca, a fost întotdeauna de a aduna mai mulți participanți la concurs, care prin rezultatele lor bune, pot să ajungă promovați în context international, și prin urmare să obțină oportunități mai bune.
  • Am insistat să scriu aceste lucruri despre ajutorul universității, pentru că am avut un timp de calitate în sânul ei, și toate legăturile care le’-m legat, au ajuns să îmi fie de ajutor în tot ceea ce urma să fac mai departe. Încurajez prin aceasta toți studenții să nu subestimeze oportunitățile care facultatea și oamenii potriviți din facultate pot să le deschidă.

georgeTech Kopie

Cum ai ajuns sa lucrezi in Berlin, Germania?

  • După cum am menționat anterior, pe o perioadă de 2 ani de zile, m’am ocupat de creșterea și consolidarea filialei ‘Catalysts Romania’ din Cluj-Napoca. În decursul acestui timp, am întâlnit foarte mulți oameni de calitate printre colegii cu care am crescut împreună și parteneri cu care am stabilit legături. Majoritatea dintre acești oamenii m-au influențat prin ceea ce am avut de învățat de la ei, și faptul că am reușit să creștem la 20+ angajați într-un timp record, urmând prin a ne muta la un nou sediu, s-a datorat în întregime lucrului de echipă împreună cu aceste persoane.
  • După 2 ani petrecuți în Catalysts, filiala a ajuns să fie destul de stabilă și avea o direcție bună. În acest timp, am întâlnit un prieten din US, Johnathan Teh, care s-a mutat în Cluj și cu care am început să lucrăm împreună în timpul liber la o aplicație mobilă numită Dabb.
  • Am participat împreună la un concurs de aplicații din Newcastle, Anglia cu aceasta aplicație, și în urma feedback-ului primit acolo, am luat decizia să continuăm să lucrăm împreună la această aplicație.
  • Am luat legătura cu directorul companiei-mamă din Austria, Christoph Steindl, și l-am anunțat despre faptul că vreau să încep o altă călătorie, pentru că e timpul potrivit să încerc o altă experiență prin a lucra la acest startup. Am înmânat totul unui coleg de încredere și după o scurtă decizie, am ales împreună cu Johnathan să mergem în Berlin, Germania, datorită faptului că Berlin-ul detine cel mai dezvoltat centru de IT din Europa.

Recent ai conceput, alaturi de colegii tai, gadget-ul Flare care deja are succes. Despre ce este vorba?

  • Flare este un sistem de securitate care reușește să mențină casa în siguranța de unul singur, fără a avea nevoie de intervenție din partea utilizatorului. În momentul în care pleci de acasă, sistemul se activează automat pentru a proteja bunurile personale, iar în momentul în care te întorci acasă se dezactivează automat prin faptul că îți recunoaște fața sau vocea. În felul aceasta, utilizatorul nu mai trebuie să își aducă aminte să introducă manual coduri de securitate, sau să se îngrijoreze să le țină minte.
  • Flare conține o întreagă paletă de sensori (sensor de mișcare, sensor de temperatură, accelerometru) care detectează orice mișcare pe perioada în care ești plecat. În momentul în care se detectează o mișcare, camera video înregistrează acțiunea, care apoi este analizată de un algoritm de inteligență artificială, care poate să recunoască dacă mișcarea detectată vine de la câinele sau pisica care se joacă pe covor sau de la o persoană străină în casă. Pe perioada în care ești acasă, camera este acoperită mecanic, pentru a respecta intimitatea utilizatorului.
  • Sistemul conține și o baterie de rezervă în cazul în care electricitatea cade sau cineva oprește curentul. În cazul în care sunt probleme cu conectivitatea la Internet, Flare folosește o cartelă sim prin care restaurează conexiunea, astfel încât niciunul din aceste momente nu împiedică supravegherea.

Cat timp ati muncit la acest proiect? Ce greutati ati intalnit in dezvoltarea Flare?

  • Am muncit împreună la proiect 6 luni de zile, trecând prin mai multe etape. Din moment ce este un proiect hardware și software, acesta ridică destul de multe provocări.
  • Una din aceaste provocari este găsirea componentelor potrivite, care să fie livrate de furnizori de calitate, care vor fi în stare să livreze aceste componente și în viitor. Odată livrate componentele, trebuie ansamblate împreună întro plăcuță electronică, și trebuie maximizat compatibilitatea acestor componente.
  • Altă provocare pe care am întâmpinat-o, a fost găsirea design-ului perfect pentru device, astfel încât să poată să se potrivească diferitelor tipuri de apartamente și case. A trebuit să luăm în considerare structura multor locuințe, și să analizăm diferitele locuri unde Flare ar putea fi instalat (hol, living room, etc.).
  • În cele din urmă, provocarea cea mai mare a fost construirea sistemului de inteligență artificială care poate să recunoască persoane, obiecte sau animale de casă. Acest sistem trebuie să se adapteze varietății de case și apartamente existente.

BuddyGuard-Flare-Home-Security-04

 

Ce ofera in plus sistemul Flare fata de alte sisteme de securitate existente pe piata?

  • Ceea ce Flare aduce nou, este faptul că sistemul poate să aibă grijă de securitatea casei, fără a avea nevoie de intervenția unui utilizator. Aceasta aduce o libertate mare utilizatorului, din moment ce se poate concentra pe alte lucruri importante în viață.
  • Alt lucru care diferențează Flare de restul competitorilor, este faptul că am inclus o baterie de rezervă pentru momentele fără electricitate și o cartelă SIM pentru a menține conexiunea activă în orice situație. Pe lângă aceasta, un lucru foarte important pentru noi este intimitatea utilizatorului, iar pentru aceasta am inclus un mecanism de acoperire a camerei video pe perioada cât timp utilizatorul este acasă.
    Ce face Flare in momentul in care locuinta iti este sparta de hoti?
  • În momentul în care o astfel de acțiune este detectată, camera video înregistrează toată acțiunea, care este salvată online în contul personal. În același timp, sistemul anunță organele de poliție automat, astfel încât acestea sunt trimise la locuința ta instantaneu. Utilizatorul primește o notificare deasemenea, dar nu trebuie să facă o acțiune anume, pentru că sistemul încearcă să facă toate acestea în schimbul utilizatorului.

De ce nu ai dezvoltat acest proiect in Romania?

  • Am decis să lucrez la acest proiect în Berlin, Germania, pentru că sunt mai multe oportunități de dezvoltare a proiectului. Una dintre aceste oportunități este suportul investitorilor, care sunt dispuși să susțină financiar astfel de proiecte de la începuturile lor. O altă oportunitate care ne-a ajutat destul de mult, sunt resursele de producție a unui proiect hardware, Germania este bine cunoscută pentru industria puternică care o deține.

La ce alte proiecte te-ai gandit sa dezvolti pe viitor?

  • În momentul de față, suntem o echipă puternică care lucrăm la acest proiect, și acest lucru contează pentru mine mai mult decât orice. Dacă deții oameni potriviți, poți să lucrezi pe orice idee de proiect, pentru că o să se găsească o soluție bună împreună.
  • De aceea, personal, și ca și echipă, plănuim să stăm împreună și să lucrăm în continuare la proiecte dedicate ‘locuințelor inteligente’.
  • Pentru viitor apropriat, plănuim să venim cu a doua versiune pentru Flare, care să fie destinată domeniului business, în special sediurilor de birouri.

Ai de gand sa te stabiliesti si sa lucrezi in Germania?

  • Pentru moment doresc să mă stabilesc în Germania pentru câțiva ani, pentru că sunt multe lucruri care doresc să le învăț de la sistemul de muncă german.
  • Pe lângă aceasta, lucrez să stabilim legături puternice cu oamenii cu care lucrăm în fiecare zi, și cu cei cu care luăm legătura prin intermediul partenerilor. Cele mai multe dintre oportunități vin deobicei prin oameni potriviți cu care ai construit relația potrivită de’a lungul timpului.

Ofera Romania si, in special, Clujul oportunitati de dezvoltare ale unor idei precum Buddyguard`s Flare?

  • Clujul și România, în general, oferă foarte multe resurse de oameni talentați care pot să lucreze la astfel de proiecte. Lucrul care lipsește de cele mai multe ori, este lipsa oamenilor de afaceri care să vadă un potențial în astfel de proiecte, și care să susțină proiectele acestea de la începuturile lor.
  • În momentul de față, Clujul progresează întro direcție bună, și cred că în viitorul apropriat o să fie mai ușor studenților noștri talentați să construiască astfel de produse care să fie lansate pe piața internatională.

Consideri ca ai invatat in Berlin lucruri pe care nu ai fi putut sa le inveti in Cluj-Napoca?

  • Din punct de vedere technologic, cred că foarte multe lucruri am reușit să le învăț în Cluj-Napoca, pentru simplul fapt că informațiile acestea se pot accesa online.
  • Ceea ce am învățat în Berlin, și mi-ar fi fost greu să învăț în Cluj, a fost domeniul business al produsului. Am luat aici legătura cu oameni de afaceri internaționali, care pot să îți dea un feedback important despre produsul care îl construiești.
  • Majoritatea dintre acești oamenii ne’au îndrumat în proiectarea și construirea produsului. O astfel de experiență, mi-ar fi fost mult mai greu să găsesc în Cluj-Napoca.

Clujul s-a dezvoltat mult pe piata IT. Se vede din Germania acest lucru?

  • Clujul este binecunoscut ca și un centru de IT dezvoltat în estul Europei. Foarte multe companii de software de aici au un sediu sau recrutează programatori din Cluj-Napoca.
  • În ultimii ani de zile, a început să fie o mișcare benefică pentru Cluj-Napoca, câteva companii au început să migreze spre partea de dezvoltare de produse proprii și au lăsat partea de outsourcing ca și activitate secundară.
  • Această mișcare o să ajute Clujul să fie cunoscut mai mult și ca centru de produse internationale, nu doar centru de dezvoltare al proiectelor.

10649993_10204961614462377_9109766446423908997_n

Cum vezi viitorul dat fiind faptul ca tehnologia avanseaza intr-un ritm alert de la an la an ?

  • Pentru Flare, viitorul este să rămânem o companie inovativă, care să beneficieze de progresele technologice, pentru a lansa mai multe produse dedicate ‘caselor inteligente’. În sensul acesta, plănuim să creeăm a doua versiune a produsului, care să fie focusat domeniului business, în special birourilor și clădirilor private.
  • În general, cred că trăim vremuri foarte interesante din punct de vedere technologic, vremuri în care putem să ne conectăm cu persoane din toată lumea și avem access la informație mai mult ca oricând. Viitorul cred că o să aducă mult mai multe oportunități și putere individualului care vrea să facă o schimbare în context international, iar pentru omul de rând mult mai multe provocări din moment ce lucruri care odată trebuia să le facem manual, acum sunt înlocuite de technologie.
  • Pe lângă aceste provocări, lucrul de care o să ne putem bucura cu toți este de libertatea de a ne focusa mai mult pe viața de zi cu zi, din moment ce tot mai multe gadgets o să se ocupe de sarcinile care trebuia să le facem noi personal.


Lasă un răspuns

Site creat de