Timp liber

Bienala Internațională de Ceramică Cluj are loc în perioada 12 octombrie – 26 noiembrie

Bienala Internațională de Ceramică

În perioada 12 octombrie – 26 noiembrie are loc la Cluj-Napoca Bienala Internațională de Ceramică Cluj 2017.

Manifestarea, ajunsă la ediţia a treia este un adevarat festival al artei ceramice care cuprinde peste 20 de evenimente diferite conexe cu arta ceramicii: expoziții de artă contemporană, un târg al meșterilor olari, proiecții de filme documentare despre ceramică, workshop-uri, conferințe și dezbateri publice și, nu în ultimul rând, o competiție a ceramiștilor din întrega lume la care un juriu internațional va premia cele mai bune lucrări.

Evenimentul central al bienalei este Competiția Internațională de Ceramică. Astfel, la această ediție au aplicat peste 220 de artișit proveniți din 47 de țări iar după selecția juriului, în sălile Muzeului de Artă din Cluj, ia naștere un peisaj complex, care reflectă într-o bună măsură, prin prezența a peste 100 de lucrări, momentul actual al tendințelor ceramicii pe mapamond.

În jurul acestui eveniment major al Bienalei – Competiția Internațională – gravitează o serie de evenimente expoziționale diferite dintre care o mare parte au fost dedicate tinerilor artiști.

Pe toată durata Bienalei, sub titlul  ”Ceramic Process – The Art of Fire”, la Muzeul de Artă din Cluj, la Centrul de Cultură Urbană Casino, dar și la Complexul Muzeal din Bistrița, vor avea loc proiecții de filme documentare sau mici eseuri cinematografice pe tema ceramicii.

Acestora li s-au adăugat o serie de workshop-uri atât în sălile Muzeului de Artă cât și în atelierele Departamentului Ceramică Sticlă Metal  al Universității de Artă și Design Cluj-Napoca.

Un obiectiv important pentru organizatori este acela de a promova tinerii artiști. Astfel, la Muzeul de Artă va putea fi vizitată și expoziția ”Tineri Artiști – Ceramică și Sticlă” , protagoniștii fiind tineri absolvenți ai Universității de Artă și Design din Cluj alături de absolvenți ai Universității Naționale de Arte din București. De asemenea, campusul USAMV  găzduiește două expoziții ale studenților ceramiști de la Universitatea de Artă și Design din Cluj.

Pentru a încuraja dialogul între diferite generații de artiști care au abordat actul creației folosind în moduri diferite posibilitățile de expresie ale materialelor ceramicii, sub genericul ”Contemporary Art – Ways of Ceramics”, vor fi prezente în diverse locații, (Muzeului de Istorie, Muzeul de Artă, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Galeria Casa Matei, Institutul Francez-  în Cluj precum și Galeriile Arcade și Concentric din Bistrița) o serie de expoziții personale ale unor artiști ceramiști consacrați.

Sub același generic se desfășoară proiectul SINCRONIC – ceramiști, sculptori și profesioniști multimedia, realizează la Muzeul de Artă un demers artistic în care lutul conlucrează cu noile media pentru a crea obiecte asociate unor video-instalații. Tot aici avem un performance intitulat ”ANTIMACHINE”, în care doi artiști din Israel, cu ajutorul unui dispozitiv transferă sub forma unor grafisme, sunetul vocii umane pe suprafața materialelor cermice.

Programul ”Sharing Experience – Art Prezentation”  cu tema ”Ceramica între Tradiție și Contemporaneitate” va avea loc la Muzeul de Artă și la USAMV Cluj sub patronajul Universității de Artă și Design. Aici ne-am propus ca pe parcursul a două zile să oferim un cadru de dialog unde, toți artiștii prezenți la Cluj cu ocazia deschiderii Bienalei, pot să împărtășescă propria experiență prin prezentări de operă, proiecții de filme sau diverse comunicări pe tema ceramicii.

Complementar cu prezentarea acestor diverse discursuri ale ceramicii contemporane este de remarcat inițiativa de promovare, a culturii tradiționale-ancestrale românești în contextul internațional al Bienalei de la Cluj, printr-un Târg al Meșterilor Olari. Organizat în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, Târgul Meșterilor Olari cuprinde peste 30 de standuri expoziționale ale meșterilor populari din diferite arii geografice reprezentative  pentru ceramica tradițională românească.

Nu în ultimul rând, sub semnul conceptului de mobilitate culturală, sunt organizate expoziții adiacente Bienalei Ceramică din Cluj dincolo de granițele orașului Cluj. Astfel, la Bistrița în Complexul Muzeal vor fi prezente pe durata lunii octombrie cele mai bune lucrări ale celor două ediții precedente ale Bienalei. Tot la Bistrița, în aceeași perioadă pot fi văzute încă două expoziții la Galeria Arcade și Galeria Concentric. În Bucureşti, Galeria Galateea va găzdui în luna decembrie lucrările premiate ale ediției actuale.


Bienala Internațională de Ceramică Cluj este organizată de Fundația Ceramart în parteneriat cu Muzeul de Artă Cluj, Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, Liceul de Artă Cluj, UAP România – Galeria Galateea București, Institutul Cultural Francez, Centrul de Cultură Urbană Cazino, Institutul Polonez din București , Complexul Muzeal Bistrița , Galeria Concentric- Bistrița, Galeria Arcade24 Bistrița.



Lasă un răspuns

Site creat de