Timp liber

Bogdan Gârbovan prezintă expoziția „Trip la două stele” în cadrul primului festival de fotografie documentară de la Cluj

festival fotografie

Muzeul Etnografic  al Transilvaniei, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită la expoziția Trip la două stele, a lui Bogdan Gârbovan, în cadrul primului festival de fotografie documentară din România, care este în plină desfășurare la Cluj-Napoca. Încă șapte zile de expoziții și proiecții speciale îi așteaptă pe clujeni să descopere prin intermediul fotografiei documentare și fotojurnalismului, România cu și fără stereotipuri.

 

Proiectul lui Gârbovan oferă o vizune fotografică, mai degrabă critică asupra turismului din România. Fotograful își mută atenția de pe individ pe spațiul populat de acesta și evoluția lui în timp.

Obiectivul aparatului lui este somat să surprindă „realitățile”, fie acestea postcomuniste sau capitaliste ori pur și simplu peisajere, căci realitățile nu sunt stridente, necesar uluitoare, cum ar fi tentant pentru majoritatea fotografilor să le documenteze, ci firești, aproape banale, însă de un firesc și de un banal spectaculoase.

Expoziția are loc la Atelierul de Icoane al Muzeului Etnografic al Transilvaniei (Piața Ștefan cel Mare nr. 5), în perioada 27 octombrie – 4 noiembrie 2016.

 

Prima ediție a festivalului In/Out are ca temă principală România și reprezentările ei în fotografia documentară, surprinsă atât de fotografi români, cât și de fotografi străini. Cât de atractive sunt stereotipurile românești pentru fotografi și nu numai, și ce rol are fotografia documentară, sunt doar câteva din întrebările pe care organizatorii și fotografii le supun dezbaterii.

 

Accesul publicului este liber la toate expozițiile și proiecțiile festivalului, iar organizatorii speră să aducă astfel fotografia documentară mai aproape de publicul larg. Deși este un concept non-comercial, aparent rigid și necosmetizat, fotografia documentară este cea mai sinceră și autentică descriere a realității. Trecută doar prin filtrul subiectiv și empatic al fotografului, aceasta redăLasă un răspuns

Site creat de