Social & Cultura, Uncategorized

Bonţida a primit titlul de „sat cultural al României“

Comuna Bonţida din judeţul Cluj, unde se află Castelul Banffy, a primit titlul de „sat cultural al României“ în 2016. La fel, o alta comună din judeţ – Corneşti – a primit acelaşi titlu, alături de alte 20 de localități din țară, în cadrul competiției aflată la cea de a treia ediție.

Comunele care au mai obţinut, în acest an, titlul de sat cultural sunt: Miroslava (Iaşi), Vorona (Botoşani), Siseşti (Mehedinţi), Şiria (Arad), Tulgheş (Harghita), Vadu Crişului (Bihor), Izvoarele (Prahova), Jidvei (Alba), Cândeşti (Dâmboviţa), Băcia (Hunedoara), Horia (Constanţa), Ruginoasa (Iaşi), Dudeştii Noi (Timiş), Costeşti (Vâlcea), Văcăreni (Tulcea), Prundeni (Vâlcea), Arcani (Gorj).

Satele culturale ale României“ este un program al AFSR iniţiat în ianuarie 2014 sub patronajul Ambasadei Franţei în România şi al Delegaţiei Wallonie – Bruxelles la Bucureşti.

Comunele din România au putut candida la acest titlu cu condiția să organizeze pe parcursul acestui an a minimum 5 evenimente culturale – expoziții, festivaluri, concursuri, etc – în domeniul culturii, artei populare, gastronomiei și turismului cultural.

Spre deosebire de ediţiile anterioare, în acest an organizatorii au decis să acorde titlul de „sate culturale ale României“ tuturor candidatelor care au întrunit cel puţin 80 de puncte, din totalul de 100 posibile. Astfel, distincţia a revenit unui număr de 22 de participante.

La ediţia din acest an s-au prezentat de două ori mai multe candidate faţă de anii anteriori, iar dintre cele 52 de comune înscrise iniţial au fost selectate 25 pentru faza finală.

Reprezentanţi celor 25 de comune şi-au susţinut, vineri, la Muzeul Naţional al Satului, candidatura. În faţa juriului, primarii comunelor, însoţindu-şi argumentaţia cu prezentări power point, au vorbit despre tradiţia culturală şi istorică a comunelor, investiţiile în infrastructură şi evenimentele organizate.Lasă un răspuns

Site creat de