Peste 5.000 de persoane au fost informate, în cursul acestei săptămâni, de către studenții voluntari ai Universității Babeș-Bolyai cu privire la importanța donării de sânge, la condițiile de donare, precum și la beneficiile acestei acțiuni.
Campania de informare a avut loc în cadrul celei de-a patra ediții a campaniei „Donăm împreună, UBB dă startul!” organizate de Direcția Comunicare și PR a UBB, care va continua, în perioada 20-24 noiembrie 2017, cu acțiunea propriu-zisă de donare de sânge.
Ediţia din această toamnă a campaniei, în care sunt implicați, alături de reprezentanții Direcției Comunicare și PR a UBB, peste 130 de studenți voluntari din cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din UBB, își propune atât să atragă un număr cât mai mare de donatori, cât și să atragă atenția asupra nevoii acute și constante de sânge și să genereze un comportament constant, consecvent în ceea ce privește donarea.
„Ne dorim ca acest comportament să persiste și după încheierea campaniei noastre. Noi am reușit, în cadrul edițiilor precedente ale campaniei, să colectăm sânge pentru 2.000 de persoane din întreaga țară și vom continua acest gen de campanii, însă cel mai important lucru este ca oamenii să fie conștienți că procesul de donare, la fel ca nevoia căreia îi răspunde, trebuie să fie unul constant, continuu”, afirmă purtătorul de cuvânt al UBB, Laura Irimieș.
După ce ai donat sânge te poți bucura pentru ca gestul tău ar putea să salveze până la 3 vieți.
Campania de donare de sânge „Donăm împreună! UBB dă startul” va avea următorul program:
- 20 – 21 noiembrie – Centrul Regional de Transfuzie Cluj (str. N. Bălcescu nr. 18)
- 22 noiembrie – Parcul Sportiv Iuliu Hațieganu (str. Pandurilor nr. 7)
- 23 noiembrie – campusul Universității de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (Calea Mănăştur nr. 3-5)
- 24 noiembrie – Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB (str. Teodor Mihali nr. 58-60).
Persoanele care doresc să doneze sânge se pot înscrie completând formularul: goo.gl/dBMVav.
Conditii:
– să ai vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani
– să ai greutatea cuprinsă în intervalul 50-100 kg (femeile) și 60-110 kg (bărbații)
– să nu fi suferit în ultimele 3 luni intervenții chirurgicale sau stomatologice
– dacă ești femeie, să nu fii însărcinată, în perioada de lăuzie sau
în perioada menstruală (5 zile înainte/după)
– să nu fi luat antibiotice cu 7 zile înainte de donare
– să nu fi consumat grăsimi cu cel puțin 48 de ore înaintea donării
– să nu fi consumat băuturi alcoolice cu cel puțin 72 de ore
înaintea donării
– să nu fii alergic
– să nu suferi de afecțiuni dermatologice
– să nu fii sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine
Donatorii primesc:
– o zi liberă (în cazul angajaților cu carte de muncă) sau o zi de scutire pentru elevi, studenți și militari, în ziua donării
– o gustare (sandwich, lichide, dulciuri, fructe) post – donare
– 7 tichete de masă în valoare de 66.99 lei (1 tichet = 9.57 lei) – condiție valabilă doar la Centrul Regional de Donare