Social & Cultura

Când e bine să foloseşti un dezinfectant cu alcool, în loc de clor

dezinfectanct cu clor

O măsură foarte importantă pentru reducerea riscului de contactare a noului coronavirus o reprezintă dezinfectarea tuturor suprafețelor pe care le atingem în mod frecvent. Utilizarea unor substanțe adecvate este imperios necesară ca măsură de prevenire a infecției cu COVID-19, dar și pentru înlăturarea altor germeni patogeni, virusuri comune sau bacterii vegetative. Această acțiune trebuie să facă parte din rutina fiecărei persoane, iar una dintre cele mai bune variante de îndepărtare a germenilor este folosirea dezinfectantului cu alcool. Descoperă mai departe când este bine să aplici un astfel de produs în loc de clasicul clor, și el utilizat pentru igienizare.

Diferența între produsele pe bază de alcool și cele cu clor

Alcoolul – etilic, izopropilic – este o substanță biocidă, care într-un interval de concentrație de 60-90% are capacitatea de a acționa asupra unei game largi de microorganisme precum bacterii, virusuri, levuri sau fungi. Acesta are un spectru larg de acțiune, pentru diferite tipuri de suprafețe, dar poate fi utilizat și extern pentru că are o toxicitate extrem de redusă asupra omului.

Dezinfectantul pe bază de clor este și el puternic și eficient pentru că ingredientul său activ este hipocloritul de sodiu, care distruge bacteriile, ciupercile și virusurile. Însă, spre deosebire de dezinfectantul cu alcool, nu se recomandă pentru mâini, irită mucoasele, pielea și căile respiratorii, se descompune sub căldură și lumină și reacționează ușor în combinație cu alte substanțe chimice. Prin urmare, clorul trebuie folosit cu mare atenție, în încăperi bine ventilate pentru că are un miros neplăcut și pe anumite tipuri de suprafețe pentru că există riscul deteriorării materialului.

Când e bine să folosești un dezinfectant cu alcool

Eficacitatea dezinfectantului depinde foarte mult de calitatea alcoolului utilizat și de substanțele aditive din compoziția sa. Un produs bun trebuie să aibă un conținut de alcool de cel puțin 65-70%. Iată când se poate folosi:

Pentru diverse tipuri de suprafețe din casă

Alcoolul este una dintre cele mai bune soluții pe care le poți folosi în locuință. Un dezinfectant pentru suprafețe care conține alcool se poate utiliza pentru zonele atinse frecvent cum sunt clanțele ușilor, întrerupătoare, telecomandă, prelungitoare sau tastatura de la calculator. De asemenea, este util pentru curățarea și dezinfectarea aparatelor electrocasnice, geamurilor, oglinzilor, articolelor de puericultură, telefoanelor, obiectelor sanitare, coșurilor de gunoi, jaluzelelor din plastic, pensulelor de machiaj ori a ustensilelor folosite pentru pictură. Dezinfectantul cu alcool este indicat și pentru blaturile din bucătărie sau a altor suprafețe, echipamente, materiale și piese de mobilier pentru că nu e toxic, dar e recomandat ca acestea sa nu vină în contact direct cu produsele alimentare sau cu hrana animalelor.

Alcoolul asigură o igienă perfectă, se folosește nediluat și asigură împrospătarea ambianței spre deosebire de clor care are un miros puternic, iritant și este recomandat pentru podele și suprafețe mari din spații ce pot fi ușor aerisite.

În spații care impun un grad ridicat de igienă

Dezinfectantul cu alcool este ideal și pentru dezinfecția rapidă a unor spații unde trebuie păstrat un grad înalt de igienă. Astfel, poate fi vorba despre spitale, cabinete cosmetice, cabinete medicale, saloane de înfrumusețare, cafenele, baruri, restaurante sau alte locații. Un asemenea produs este eficient pentru obiecte, suprafețe mai mici ori lucruri de curățat. De pildă, chiar și dispozitivele non-invazive din domeniul medical pot fi curățate cu alcool, dar și mesele dintr-un restaurant sau aparatura din salonul de înfrumusețare. Clorul corodează metalul, atacă inoxul, aluminiul ori lemnul finisat, cauzează iritații, iar după utilizarea sa poate fi necesară clătirea cu apă, așa că este mai greu de folosit.

Pentru materialele textile

Clorul este un înălbitor și poate fi utilizat doar pentru materialele albe. Totuși, atacă țesătura, iar pe alte tipuri de textile le decolorează. Dezinfectantul cu alcool, în schimb, este potrivit pentru dezinfectarea hainelor și a altor materiale textile, ba mai mult chiar pentru îndepărtarea petelor de cafea, cerneală, iarbă sau vin.

Folosirea unui dezinfectant pentru suprafețe nu este opțională, ci absolut obligatorie în orice spațiu public sau privat. Zilnic intrăm în contact cu multe microorganisme dăunătoare, pe care nu le vedem, dar care ne pot afecta sănătatea dacă nu sunt îndepărtate cu soluții puternice, adecvate.

sursa foto: pexels.com



Lasă un răspuns

Site creat de