Social & Cultura

Când şi cum se face corect pomenirea morţilor?

Când şi cum se face corect pomenirea morţilor

Din exces de zel sau din necunoştinţă, credincioşii au ajuns să facă geseli în ceea ce priveşte pomenirea morţilor şi să organizeze pomeni în alte date decât ar trebui sau cu prea mult lux. Rânduielile creştine trebuie să fie respectate şi gesturile creştineşti să fie cele potrivite pentru pomenirea mortilor, astfel încât să aducă alinare şi împăcare urmaşilor răposaţilor. Este bine ca morţii să fie pomeniţi cât mai des, însă nu oricum. Ca orice rit bisericesc, parastasele se fac după o anume rânduiala şi la împlinirea unor date fixe, care se numesc soroace.

Când se face pomenirea morţilor?

Pomenirea morţilor cu ajutorul unei firme de servicii funerare este mult mai uşoară. Credincioşii care au pierdut o persoană dragă plătesc la biserică sărindare, sau pomelnice care vor fi citite la Biserică timp de un an sau măcar de 40 de zile. Pe lângă parastasele care se fac după înmormântare, la trei, nouă, patruzeci de zile şi din an în an până în şapte ani de la deces, există şi alte zile de pomenire a raposatilor stabilite de BIserică.

Ziua de sâmbătă este dedicată pomenirii morţilor. În anul calendaristic religios, sâmbătă de dinaintea lasatului sec de carne, dar şi în primele 6 sâmbete din Postul Mare, în Joia Mare, de Pastele Blajinilor, în sâmbăta de dinaintea Pogorârii Sf. Duh  sau de Moşii de Toamnă, în Ajun de Crăciun şi în fiecare zi de hram bisericesc se fac parastase pentru decedaţi.

Cum se fac rânduielile pentru pomenirea morţilor

Când ziua comemorării celui răposat cade într-o zi în care nu se fac parastase, pomenirea trebuie să aibă loc înaintea datei, niciodată mai târziu, iar dacă există mai mulţi morţi de pomenit, se va face un pomelnic comun, astfel încât rugăciunea să capete mai multă putere.

Întotdeauna, cu ocazia pomenirii morţilor se duc la Biserică coliva, vin, un colac, lumânări, acestea fiind obligaţiile creştineşti. Pomenirea morţilor se face ulterior acasă, la restaurant sau cu pachete cu alimente de dulce sau de post.

Cum arată un meniu complet pentru un parastas important, cum ar fi parastasul de 40 de zile? La parastasul de 40 de zile la Biserică se duce vin, coliva şi lumânări şi se dă de pomană încălţăminte, îmbrăcăminte, mâncare şi obiecte de uz casnic, precum şi farfurii, pahare, linguri şi furculiţe. Acestea trebuie să fie sfinţite şi să fie împărţite nevoiaşilor. Slujbele de pomenire, individuale sau colective reprezintă momente de comunicare cu rudele plecate în viaţa veşnică.

La fiecare parastas se va organiza o masă sau se va oferi un pachet cu alimente. Se recomandă ca mâncarea să fie caldă, aburindă, aburi aducând aminte de înălţarea sufletului la ceruri. Mâncarea de parastas de post poate include o gustare, salată de vinete, fasole bătută, bruschete de post, ardei copt, măsline sau zacusca, un fel principal precum ardei umplut sau sarmale de post, dar şi orez de post cu şniţel să soia.

Ca şi deşert, se împart dulciuri şi prăjituri de post şi câte un pahar de coliva.



Lasă un răspuns

Site creat de