Dorința de conectare și acțiune a oamenilor care transformă educația din România, a adus pe 13 februarie, la NeConferința organizată la București de către comunitatea Restart în Educație, peste 160 de participanți din întreaga țară. Profesori, elevi, studenți, experti, directori de școli, reprezentanți ai ONG-urilor, finanțatori, părinți, antreprenori în educație, oameni din mediul de afaceri și jurnaliști interesați să susțină educația s-au implicat în ateliere interactive pentru a găsi răspunsuri la întrebarea „Cum creștem oameni care transformă educația?”.
Pe principiul atelierelor deschise (open space), au fost abordate subiecte diverse, de la crearea unei rețele de școli-pilot, la politici publice în educație, cercetarea aplicată în domeniu, școala de resurse umane din educație, “10 porunci care să declanșeze schimbarea în educație”, comunitatea de antreprenori, perspective despre școlile democratice, modele educaționale de/pentru succes.
„În comunitatea RestartEdu, dăruim din pasiunea noastră pentru educație, din proiectele și organizațiile în care alegem să dăm energia noastră vitală. Am ales să nu rămânem indiferenți la situația unui sistem de educație care duce spre obediență și adormire sufletele copiilor noștri și care generează o cultură de interacțiune bazată pe competiție și frică”, a spus Ana Răducanu, inițiatoarea comunității Restart în Educație (www.restartedu.ro). Și a continuat: “pentru a ne elibera de indiferența colectivă, este critic să trăim, să acționăm și să împărtășim pasiunea și entuziasmul nostru. Nu este suficient să visăm și să plănuim cum am putea crește oameni care transformă educația, ci e nevoie să trăim această cale prin practică și experiență directă, începând cu experiența propriei învățări”.
„Sunt foarte mulți cei care deja trăiesc și promovează schimbarea în educație. Deși există o masă critică, majoritatea acționează de unii singuri, nu sunt conectaţi între ei. În parteneriat cu comunitatea Restart în Educație, organizăm o caravană prin ţară, pentru a coagula energia celor deja implicați sau interesaţi să fie parte din schimbare, atât profesori şi actori din sistem, cât şi persoane care vin cu iniţiative din afară”, a spus Simona David Crisbăşanu, Director pentru Comunicare al Coaliției pentru Educație, o federație formată de ONG-uri din domeniu. Caravana Restart în educație include o serie de evenimente cu scopul de a crea comunități în care inovatorii în educație să își ancoreze acțiunea la nivel local/regional – organizații neguvernamentale, profesori, elevi, studenți, experți, părinți și antreprenori. Primele întâlniri vor avea loc la Craiova, pe 18 februarie și la Ploiești, pe 27 februarie.
A patra ediție a NeConferinței RestartEdu s-a desfășurat la 13 februarie 2016, în cadrul proiectului de formare și dezvoltare a Coaliției pentru Educație, proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.