Social & Cultura

Care este rolul buiandrugilor în structura de rezistență a unei construcții?

Care este rolul buiandrugilor în structura de rezistență a unei construcții?

Orice fel de construcție care are scopul de a deveni locuință are uși și geamuri. De aceea, ar trebui să aibă și buiandrugi. Elemente auxiliare folosite pentru întărirea rezistenței peretelui, buiandrugii sunt utilizați încă de pe vremea când construcțiile se făceau din paiantă sau chiar chirpici. Să vedem cum arată ei astăzi!

În momentul în care se creează un gol într-un perete construit pentru a face loc unui geam sau unei uși, rezistența peretelui de deasupra se schimbă. Așa cum există centuri de beton în structura unei clădiri, așa trebuie să existe și o metodă de ranforsare care să asigure optimizarea construcției.

De câte feluri sunt buiandrugii?

Dacă înainte se realizau preponderent din lemn pentru a se adapta materialelor folosite atunci precum paianta, zidăria plină sau lemnul, astăzi posibilitățile sunt variate și adaptate materialelor și tehnologiilor moderne.

Astfel, buiandrugii pot fi din cărămidă, adesea întâlniți folosind cărămidă porotherm, din lemn și din beton. Din categoria celor din beton, există varianta de a cumpăra unii prefabricați sau de a-i turna direct pe șantier, procedura fiind similară cu turnarea grindei.

Dacă mergi pe varianta prefabricatelor, ideal ar fi să alegi buiandrugi de la producători de renume, pentru a te bucura de siguranța calității, dar și a rezistenței în timp.

De ce să folosești buiandrugi?

Orice meșter care te va întreba asta ar trebui să îți dea de gândit. Un specialist în construcții știe foarte bine care este rolul elementelor auxiliare, mai ales când vine vorba de structura clădirii.

Rolul buiandrugilor este de a suporta greutăți foarte mari. Ei oferă siguranța în construcții, dar și o poziționare perfectă a ușii și a ferestrelor atât pe interiorul casei, cât și pe exterior. Așa cum centura de beton este recomandată și ca adăpost în caz de cutremur, la fel și o ușă oferă această protecție, dacă este construită în mod optim – adică folosind buiandrugi.

Aspectul termic

Odată aleși buiandrugii potriviți clădirii tale, trebuie să fii atent și la aspectul izolării termice. Un buiandrug prefabricat folosește de regulă beton de o calitate superioară și are o secțiune redusă – două elemente esențiale pentru aspectul termic al peretelui.

Practic, cu cât mai mult din suprafața peretelui este din cărămidă, cu atât agentul termic din interior va fi mai bine păstrat.

Un strat de izolare termică montat pe exteriorul casei ajută de regulă, dar de ce să nu faci lucrurile cum trebuie de la început? Riscul nu este doar legat de pierderile semnificative de căldură, cât și de apariția condensului și chiar a mucegaiului.

Mărimi

Este important de știut că un buiandrug nu se taie. El trebuie păstrat în integralitatea formei pe care o are în momentul în care iese din fabrică. De aceea, buiandrugii se fabrică pe diverse dimensiuni. Lungimea totală poate fi între 100 de cm și 325 de cm.

Montajul

Montarea buiandrugilor se face în plan, într-un pat de mortar. Asigură-te că ai cel puțin 25 de cm atât în stânga, cât și în dreapta pentru a avea lungimea de rezemare corespunzătoare. Odată montați, trebuie curățați și umeziți înainte de a se suprabetona sau suprazidi suprafața dată.

Reparații

Se întâmplă frecvent ca constructorii mai puțin experimentați să improvizeze buiandrugi folosind două bare de oțel-beton subțiri. Acestea nu pot fi considerate decât o greșeală periculoasă și ar trebui rectificată înainte de ajunge în stadiul finisajelor. Orice fel de improvizație similară trebui îndepărtată și înlocuită cu o soluție optimă care să preia greutatea peretelui de deasupra geamului sau a ușii fără niciun risc de siguranță.


Imagine de Thanks for your Like • donations welcome de la Pixabay



Lasă un răspuns

Site creat de