Social & Cultura

Care sunt efectele unui management inadecvat al deșeurilor periculoase?

management inadecvat al deșeurilor periculoase

La nivel global, volumul de deseuri periculoase crește semnificativ în fiecare an, fiind accentuat de evoluția tehnologică și de comportamentul consumatorilor aflat într-o continuă schimbare. Astfel, pentru a asigura sustenabilitatea planetei, generatorii de deșeuri periculoase sunt cei care trebuie să implementeze proceduri clare de management.

În lipsa unui management corespunzător, deșeurile periculoase afectează grav starea mediului înconjurător și sănătatea oamenilor. De aceea, substanțele chimice din aceste deșeuri necesită un control strict, astfel încât să nu contamineze apa, solul și atmosfera.

Însă efectele negative ale unei gestionări necorespunzătoare a deșeurilor periculoase se resimt la nivelul mai multor aspecte. Iată care sunt acestea:

1.   Imposibilitatea de a continua activitatea economică pe fondul încălcării cadrului legal

Când generatorii de deșeuri periculoase nu implementează politici clare de protecție a mediului, prevăzute de autorități și organizațiile de protecție a mediului, ei încalcă legislația în vigoare. În cazul în care autoritățile sunt sesizate sau se autosesizează pentru verificarea situației, agentul economic nu va putea trece cu brio de aceasta. În plus, nerespectarea legilor poate conduce la amenzi usturătoare, deteriorarea imaginii de brand și chiar întreruperea proceselor operaționale.

2.   Creșterea costurilor

Pe lângă amenzi, companiile se pot confrunta cu o serie de costuri pe termen lung care pot să apară ca urmare a neconformității. De exemplu, dacă au fost implicate vieți omenești sau sănătatea oamenilor a fost influențată de activitatea desfășurată fără să se țină cont de prevederile legale, atunci compania ar putea să fie obligată să plătească despăgubiri.

Astfel, este mai bine să eviți acest lucru prin apelarea la o firmă specializată în servicii integrate de protecție a mediului.

3.   Obstrucționarea proceselor organizaționale

Atunci când generatorii de deșeuri periculoase continuă să nu se ocupe de gestionarea corespunzătoare, problemele vor rămâne nerezolvate.  Odată raportate, responsabilitățile angajaților se dublează, aceștia fiind copleșiți de multitudinea de documente și de activități cu care trebuie să asigure conformitatea gestionării deșeurilor generate.

4.   Punerea în pericol a sănătății angajaților

Substanțele chimice provenite din deșeurile periculoase pot determina incendii, explozii sau reacții toxice puternice. Gestionarea inadecvată a acestor deșeuri prezintă amenințări grave (răniri sau chiar decese) pentru angajați sau alte persoane care tranzitează compania.

Din acest motiv, persoanele juridice sunt obligate prin lege să predea deșeurile periculoase pe care le generează operatorilor autorizați pentru a preveni riscurile potențiale, oamenii rămânând în siguranță.

5.   Impact negativ asupra mediului înconjurător

Un management inadecvat al deșeurilor periculoase facilitează contaminarea ecosistemelor naturale.



Lasă un răspuns

Site creat de