De Vazut

Castelul Bocskai din Aghireşu – o istorie devenită ruină

Castelul Bocskai din Aghireşu 2

În anul 1572, în comuna Arghireșu se ridică un castel în stilul renascentist transilvănean de către Bocksai Gyorgy – un castel cu o frumusețe aparte, dar care în prezent se află în continuă degradare.  Proprietatea pe care se află castelul a fost moștenită de principele Transilvaniei Istvan Bocksai.

Clădirea a fost în posesia lui până când a murit în anul 1606. Apoi a fost transferat altor familii de nobili precum: Mikes, Haller, Vargyas. În secolul al XVII-lea, castelul a devenit proprietatea familiei Gyulaffy.

Noii proprietari au fost încântați de zona unde se află, insă aceasta a fost motivul pentru care constructia n-a putut deveni cetate de fontieră. Castelul a fost construit sub formă dreptunghiulară, cu două turnuri pe colțuri, iar pe latura sudică se află o curte interioară. Latura de nord era cea care asigura accesul în incinta castelului. Clădirea  se întinde pe 320 mp, având patru încăperi principale și câteva anexe. Construcția ieșea în evidență prin ancadramentele de piatră de la uși și ferestre.

În secolul XIX, o mare parte din castel a fost distrusă de o furtună puternică.  În prezent castelul este o proprietate privată, dar pot fi vizitate ruinele lui la cerere. Castelul se ă la o distanță de 35 de kilometri față de orașul Cluj-Napoca.Lasă un răspuns

Site creat de