Atunci când ajungi la neînțelegeri în cuplu, care se concretizează într-un divorț, trebuie să fii pregătit atât din punct de vedere psihic, cât şi financiar, deoarece există o serie de proceduri de a căror plată trebuie să te ocupi în amănunt. Indiferent dacă se află sau nu un copil la mijloc sau trebuie să partajezi bunurile comune în urma căsătoriei, divorţul reprezintă o etapă grea din viaţa unui cuplu. Află, din articolul pe care l-am pregătit pentru tine, cât costă să divorţezi în diverse situaţii, pentru a fi capabil să pregăteşti aceste sume în timp util.
Costul unui divorţ pe cale judiciară
Pentru a plăti un avocat, în cazul unui divorţ simplu, va trebui să scoţi din buzunar între 600 şi 800 lei, în cazul în care nu sunt implicaţi şi copiii. Atunci când în timpul căsătoriei cuplul a avut copii, onorariul pe care trebuie să îl plătească avocatului poate ajunge până la suma de 2000 de lei, în funcţie de circumstanţele referitoare la stabilirea locuinţei copiilor. În aceste cazuri, trebuie să te înarmezi cu multă răbdare, deoarece o anchetă a autorităţii tutelare durează, chiar dacă nu este taxată. Deşi părinţii au drepturi comune asupra tutelei, instanţa trebuie să decidă cu ce părinte vor locui copiii, urmărind în primul rând interesul acestora şi stabilind ferm condiţiile de creştere şi educaţie.
Costul unui divorţ în cazul unui partaj
În afară de cea mai importantă problemă, cea a copiilor, în cazul unui divorţ, persoanele care ajung la avocat se confruntă şi cu soluţionarea partajului judiciar, care complică şi mai mult întregul proces de separare. Chiar dacă nu este obligatoriu ca partajul să se facă la divorţ, există situaţii în care cuplurile cer acest lucru, moment în care vor fi nevoite să plătească şi o taxă de timbru din valoarea tuturor bunurilor care se împart. Totodată, pentru a putea determina valoarea exactă a bunurilor care vor fi partajate, cuplurile care divorţează vor trebui să plătească aproximativ 800-1000 de lei, pentru efectuarea unei expertize de evaluare.
Costul unui divorţ la notar
În situaţia unui divorţ la notar, costurile sunt aproximativ aceleaşi. Preţul poate porni de la 697 de lei, cu TVA inclus, pentru divorţul fără copii minori: 620 de lei onorariul perceput de către notar pentru divorţul prin acord, 62 de lei taxa de înregistrare a cererii de divorţ, 9.92 lei pentru legalizarea copiei după certificatul de naştere al ambilor parteneri, iar legalizarea copiei după certificatul de căsătorie este 4.96 lei. Costul divorţului la notar creşte atunci când există un divorţ cu copii minori, din cauza unor proceduri suplimentare, iar taxa poate ajunge până la 945 de lei, cu tot cu TVA. Din această sumă, onorariul pentru notar este de 868 de lei, urmând taxele pentru legalizarea actelor copiilor şi ale soţilor.
Costul unui divorţ la mediator
O altă modalitate de separare este reprezentată de către divorţul la mediator, care cere propriul onorariu. Tariful variază între 600 şi 1000 de lei, aceeaşi sumă fiind percepută şi în cazul unui partaj. Avocaţii susţin că un acord de mediere va trebui să fie confirmat de către o instanţă judecătorească, astfel încât la această sumă se poate adăuga şi onorariul unui avocat, plus taxele aferente. Pentru că orice proces de divorţ este destul de costisitor, poţi face un credit cu buletinul, care poate de mare ajutor în cazul anumitor cheltuieli neprevăzute, extrem de importante în aceste situaţii. Banii vor intra direct în contul tău, deoarece împrumuturile sunt aprobate rapid, de îndată ce ai completat paşii indicaţi online şi ai fost de acord cu termenii şi condiţiile.
Costul unui divorţ la primărie
Ca ultimă soluţie, divorţul se poate realiza şi la primărie, iar conform legii 127/2013, taxa pe care trebuie să o achiţi pentru îndeplinirea tuturor procedurilor de divorţ pe cale administrativă este de 500 de lei. Cu toate acestea, această taxa poate fi majorată la hotărârea consiliului local, fără să depăşească 20% din cuantumul sumei totale.
Divorţul nu este o problemă simplu de gestionat, de aceea, pentru a fi pregătit să duci la bun sfârşit întreg procesul, trebuie să te înarmezi cu multă răbdare. Nu neglija nici aspectele financiare, deoarece vei fi taxat, indiferent de calea aleasă pentru separare.