Social & Cultura

Cât de periculoase sunt aritmiile și ce tratamente sunt recomandate?

Cât de periculoase sunt aritmiile și ce tratamente sunt recomandate?

Bolile cardiovasculare reprezintă un grup de boli cronice netransmisibile care provoacă cele mai multe decese la nivel mondial. Deși acestea au și cauze genetice și de mediu, factori de risc importanți sunt alimentația dezechilibrată, fumatul, consumul de alcool, de droguri și sedentarismul. 

Există multe tipuri de boli cardiovasculare care pun viața în pericol. Aritmiile sau tulburările de ritm cardiac sunt boli cardiace frecvent întâlnite. Acestea reprezintă ritmuri cardiace anormale – prea rapide, prea lente sau neregulate. Aritmiile pun viața în pericol, fiind asociate cu complicații serioase. Află cât de periculoase sunt aritmiile și care sunt tratamentele recomandate în cazul acestor afecțiuni.

Cum apar aritmiile?

Aritmiile apar deoarece impulsurile electrice la nivelul inimii devin dezorganizate. Impulsurile electrice ale inimii produc contracția mușchiului cardiac, ceea ce se traduce drept bătaia inimii. Dacă în mod normal nodul sinusal este răspunzător de bătăile inimii, atunci când acesta nu mai funcționează corespunzător, funcția acestuia este preluată de alte zone ale inimii, nespecializate. Astfel, ritmul cardiac scapă de sub control.

Deși este normal ca ritmul cardiac să devină mai rapid uneori, cum ar fi în timpul efortului fizic sa condițiilor de stres emoțional, acest lucru diferă de aritmia ca boală. Aritmiile cardiace pot apărea și în stare de repaus și pot pune viața în pericol. 

Tipuri de aritmii

Există mai multe tipuri de aritmii, în funcție de modul în care activitatea electrică a inimii se modifică. Astfel, se disting:

  • Aritmii prea rapide (tahicardie)
  • Aritmii prea lente (bradicardie, bloc cardiac)
  • Aritmii haotice și rapide (fibrilație) 

Tulburări de ritm des întâlnite sunt:

  • Fibrilația atrială – aritmie caracterizată de un ritm cardiac haotic și rapid în camerele superioare ale inimii (atrii).
  • Blocul cardiac (cum ar fi blocul atrioventricular) – este caracterizat de un ritm prea lent, impulsurile la nivelul inimii fiind conduse prea lent. 
  • Bradicardia – alt tip de ritm cardiac încetinit.
  • Tahicardia supraventriculară – ritm cardiac foarte rapid în atrii (140-220 bătăi/min), care apare sub forma unor episoade.
  • Fibrilația ventriculară – ritm cardiac foarte rapid, care poate cauza moarte subită.

Pericolul aritmiilor

În timp ce unele artimii nu sunt periculoase, altele sunt asociate cu complicații grave. Fibrilația atrială crește riscul de a dezvolta cheaguri de sânge, care apoi pot ajunge la creier, provocând un accident vascular cerebral. Un AVC este asociat cu risc de invaliditate și deces. Alte aritmii foarte periculoase sunt tahicardia ventriculară și fibrilația ventriculară. 

Ritmul cardiac foarte rapid care apare în cazul acestor aritmii pot duce la moarte subită prin stop cardiorespirator. Blocul cardiac în stadii severe este asociat, de asemenea, cu un risc de accident vascular cerebral, din cauza ritmului cardiac foarte lent. De asemenea, acesta poate provoca moarte subită. 

Metode de tratament

Tratamentul este absolut necesar pentru a ține sub control ritmurile cardiace anormale, astfel încât complicațiile să fie prevenite. Există mai multe tipuri de tratamente, care diferă în funcție de tipul aritmiilor. Iată metodele de tratament utilizate pentru tratarea tulburărilor de ritm:

  • Tratament medicamentos – cel mai frecvent sunt prescrise medicamente pentru menținerea sub control a aritmiilor. 
  • Cardioversie electrică – procedură care presupune aplicarea unor șocuri electrice, pentru normalizarea episoadelor de fibrilație atrială, atunci când medicamentele nu funcționează. 
  • Ablație cu radiofrecvență – procedură intervențională, efectuată cu ajutorul cateterelor (tuburi subțiri din plastic), care sunt introduse în vasele de sânge printr-o puncție la nivelul pielii. Cu ajutorul cateterelor, medicul aplică unde radio la nivelul zonei care provoacă impulsuri electrice neregulate, distrugând prin ardere zona problemă. În acest fel, ritmul cardiac revine la normal.  
  • Crioablație – asemănătoare ablației cu radiofrecvență, însă spre deosebire de aceasta, crioablația utilizează energie rece, care îngheață zona răspunzătoare de aritmii. 
  • Implantare de defibrilator/stimulator cardiac – în cazul aritmiilor grave (bloc cardiac, bradicardie severă, tahicardie ventriculară, fibrilație ventriculară și altele) poate fi nevoie de implantarea unui dispozitiv care să țină permanent sub control ritmul cardiac. Un astfel de dispozitiv depistează tulburările de ritm și le normalizează. Defibrilatoarele cardiace transmit șocuri electrice și se utilizează în cazul aritmiilor rapide. Stimulatoarele cardiace (cardiostimulatoarele) transmit impulsuri electrice în cazul aritmiilor lente. Stimulatorul și defibrilatorul cardiac se implantează sub pielea de la nivelul pieptului și se conectează la inimă cu ajutorul unor fire. 

Așadar, aritmiile cardiace pot pune viața în pericol, motiv pentru care este foarte important să fie tratate corespunzător. Mergi la medic, dacă prezinți simptome ale aritmiilor și nu neglija investigațiile anuale de rutină. 

Fotografie creată de Anna Shvets, de la Pexels



Site creat de