Social & Cultura

Ce avantaje oferă dulceata de aronia și de ce ar trebui sa o consumi

Ce avantaje oferă dulceata de aronia și de ce ar trebui sa o consumi

Dulceaţa de aronia este consumată în toată lumea, dar în mod special în Europa de Est şi Rusia, în încercarea de a obţine mai multe beneficii pentru sănătate sau de a trata afecţiunile cum ar fi colesterolul ridicat, tensiunea arterială mare şi infecţiile vezicii urinare, artrita, cancerul de sân, modificări ale metabolismului grăsimilor şi infertilitatea. Se spune chiar ca nativii americani au consumat fructe de aronia pentru a combate răceala obişnuită. Unele dintre aceste beneficii, dar nu toate, sunt susţinute de dovezi ştiinţifice.

Dulceaţă de aronia pentru prevenirea bolilor

Fructele de aronia reprezintă o sursă foarte bună de antioxidanţi, mai ales de polifenoli, aşa cum sunt acizii fenolici şi flavonoidele. Se ştie deja ca polifenolii ajută la o sănătate mai bună într-un număr foarte mare de moduri. Cercetătorii sunt cei care afirmă că aceşti compuşi pot să ajute la protejarea organismului contra mai multor boli cum ar fi cele metabolice, bolile cardiovasculare şi diabetul. De asemenea, oamenii de ştiinţă recunosc de asemenea, că polifenolii din boabele de aronia variază ţinând cont de soiul specific şi de  nivelul de coacere a fructelor, dar şi de zona în care fructele cresc şi de condiţiile climatice.

în plus, nu se ştie cât de mult polifenolii sunt absorbiţi de organism în momentul în care fructele de aronia sunt consumate. Prin urmare există potenţialul ca aceste fructe să ofere mai multe proprietăţi care să stimuleze sănătatea şi nu se ştie dacă au un impact măsurabil asupra acestor boli.

Scăderea tensiunii arteriale cu aronia

Oamenii de ştiinţă fac tot posibilul pentru a determina modul în care aronia ajută în tratamentul hipertensiunii arteriale. Un studiu pe animale care a fost publicat în revista Medicina oxidativă şi longevitate celulară a sugerat că substanţele active prezente în fructele de aronia pot să aibă un efect pozitiv asupra tensiunii arteriale. Studiile care au dovedit acest efect la om sunt însă limitate.

Aronia pentru prevenirea infecţiilor tractului urinar în cazul pacienţilor vârstnici

Un studiu pilot a descris un proiect de cercetare în care bătrânilor li s-a administrat aronia pentru câteva luni. În următoarele luni au consumat un tratament placebo. S-a constatat o scădere importantă a infecţiilor din tractul urinar pentru ambele grupuri în perioada în care a fost consumat sucul de aronia.

Aronia pentru colesterol mai mic

Mai multe dovezi preliminare sugerează că fructele pot să ajute la scăderea colesterolului LDL. Dovezile au fost însă limitate şi nu au fost consecvente, doar câteva dintre studii fiind făcute pe oameni. Spre exemplu, studiile făcute pe bărbaţi cu colesterolul ridicat uşor au arătat că consumul de fructe ar putea să reducă nivelul de colesterol şi lipoproteine cu densitate mică.

Aronia pentru managementul diabetului

Mai multe studii au concluzionat că sucul şi dulceaţă de fructe de aronia au impact asupra diabetului. O altă recenzie care a fost publicată în revista Frontiers în Nutrition a dovedit că aronia are proprietăţi importante contra diabetului. Autorii au citat studii pe om şi studii pe rozătoare pentru a susţine aceste concluzii chiar dacă studiile pe om sunt limitate.

Imagine de Goran Horvat de la PixabayLasă un răspuns

Site creat de