Cumpărarea unui utilaj sau a unui echipament pentru construcţii, din domeniul industrial, agricol, silvic şi logistic reprezintă o investiţie destul de mare chiar dacă alegi un produs nou sau la mâna a doua. De aceea, te sfătuim să iei în considerare câteva lucruri, care te vor ajută să faci cea mai bună alegere.
Atunci când banii nu constituie o problemă, cea mai bună soluţie este achiziţionarea unui utilaj sau echipament nou-nouţ. Avantajele sunt foarte clare: produsul se află în garanţie, are documentaţia completă, beneficiază de ultimele îmbunătăţiri tehnologice şi există posibilitatea de finanţare în leasing sau din fonduri europene. Când îţi cumperi echipamente şi utilaje noi, poţi avea o perioada fără costuri suplimentare de până la 5 ani, în funcţie de garanţia fiecărei achiziţii în parte.
Însă, când bugetul alocat nu este foarte generos, poţi fi tentat să cumperi echipamente sau utilaje second hand. Însă, trebuie să fii conştient că achiziţia unui camion carosat cu macara de construcţii, reciclare sau forestieră, platformă de lucru la înălţime, lift de container şi oblon hidraulic nu este deloc asemănătoare achiziţiei unui utilaj de manipulat sau construcţii: telehandler, încărcător, excavator, stivuitor etc. În plus, utilitarele şi camioanele carosate cu echipamente de ridicat trebuie să îndeplinească atât condiţiile de omologare RAR, cât şi cele de autorizare ISCIR. Prin urmare, nu este recomandată cumpărarea unor echipamente sau utilaje la mâna a două cărora le lipsesc actele necesare pentru autorizare: cărţi şi manuale tehnice, facturi de vânzare – cumpărare, proiecte de montaj şi, în mod deosebit, certificatele de conformitate originale. Dacă proiectele şi manualele pot fi eliberate de către furnizorii şi carosierii de echipamente noi, contra unei sume de bani, certificatele de conformitate pot fi furnizate doar de producători, iar acest lucru doar în copie.
Un alt lucru de care trebuie să ţii cont atunci când eşti tentat să cumperi echipamente la mâna a doua este faptul că acestea trebuie inspectate direct pentru posibile defecţiuni hidraulice sau deformări şi ruperi mecanice, deoarece rişti să nu le poţi utiliza. De aceea nu cumpăra nimic doar pe baza informaţiilor şi fotografiilor de pe internet, chiar dacă vânzătorul îţi furnizează toate documentele necesare. Un alt dezavantaj este faptul că, deşi echipamentelor second hand le pot fi făcute revizii sau reparaţii, există posibilitatea să nu găseşti piese de schimb pentru cele mai vechi de zece ani.
Indiferent ce alegere faci, cântăreşte bine avantajele şi dezavantajele ambelor varinate. Ideal este să cumperi echipamente şi utilaje noi, dar dacă optezi pentru unele deja folosite, fă-le reviziile şi reparatille complete după achiziţie, nu numai pentru îndeplinirea condiţiilor de omologare şi autorizare, ci şi pentru siguranţa în exploatare. Pentru acest serviciu, poţi apela la compania Lift Truck Utilaje, din Bucureşti, specializată în vânzare de echipamente, piese de schimb şi accesorii, consultanţă tehnică, service şi reparaţii utilaje pentru domeniul industrial, construcţii, agricol, silvic şi logistic. Aici, ai parte de cele mai bune produse si servicii de pe piaţă.