Social & Cultura

Ce este ablația cardiacă?

Ce este ablația cardiacă

Tulburările de ritm cardiac sunt caracterizate de un ritm cardiac anormal. Ritmul cardiac normal este de 60-100 bătăi pe minut. Atunci când acesta devine prea rapid, afecțiunea poartă numele de tahicardie, iar atunci când este mai lent decât în mod obișnuit se numește bradicardie. Deși în situații fiziologice este normal ca inima să bată mai repede sau mai lent, cum ar fi în cazul activității fizice, aritmiile au un substrat patologic și diferă de aceste modificări normale ale ritmului cardiac. Aritmiile cresc riscul de a dezvolta alte boli cardiace, cum ar fi insuficiența cardiacă, dar și evenimente cardiovasculare majore, cum ar fi accident vascular cerebral sau stop cardiorespirator. Ablația cardiacă este o procedură de tratament pentru unele aritmii. Iată ce este această procedură. 

Ce este ablația cardiacă?

Ablația cardiacă este o procedură prin care se corectează tulburările de ritm cardiac, prin distrugerea zonei cardiace răspunzătoare de stimuli cardiaci anormali. Aritmiile apar din cauza unei dereglări la nivelul sistemului electric al inimii. Ablația cardiacă presupune distrugerea zonei cardiace care produce stimuli electrici anormali, răspunzători de bătăile neregulate ale inimii. Zona respectivă este distrusă prin ardere, folosind unde radio (ablație cu radiofrecvență), sau prin înghețare (crioablație). Aceasta poate fi făcută atât prin metode minim chirurgicale, pe cord deschis, cât și prin metode minim invazive, intervențională, care utilizează tehnica cateterismului cardiac. Ablația de tip intervențional este cea mai utilizată. Aceasta este o metodă nechirurgicală, care presupune introducerea unor tuburi subțiri numite catetere în vasele de sânge. 

Când se recomandă ablația cardiacă?

Pacienții care au indicație pentru ablație cardiacă sunt cei cu fibrilație atrială, flutter atrial, sindrom WPW (Wolff-Parkinson-White) sau tahicardie supraventriculară. Se recomandă ablația cardiacă atunci când:

  • Alte tratamente, cum ar fi medicația antiaritmică sau cardioversia electrică, au eșuat. 
  • Medicația antiaritmică produce reacții adverse severe
  • Aritmia se asociază cu risc ridicat de complicații serioase, cum ar fi stop cardiorespirator și deces. 

Cum se efectuează procedura intervențională?

Ablația cardiacă intervențională presupune efectuarea unei incizii de mici dimensiuni la nivel inghinal. La nivelul puncției, medicul montează o teacă arterială, pentru a accesa artera femurală. Teaca arterială este un tub subțire care menține puncția deshisă. Prin teaca arterială medicul introduce tuburi foarte subțiri din plastic numite catetere. Acestea sunt avansate până la nivelul inimii, sub controlul razelor X. După ce medicul stabilește care este zona responsabilă de apariția aritmiei acesta folosește energie de radiofrecvență sau energie rece, pentru a distruge țesutul respectiv. La final, cateterele se extrag și se demontează teaca arterială, aplicându-se un pansament compresiv. Procedura minim invazivă este rapidă, nu lasă cicatrici și presupune un timp scurt de spitalizare și recuperare.

Alte proceduri pentru tratamentul aritmiei cardiace

Aritmiile cardiace se pot trata și prin alte proceduri intervenționale, în funcție de ce recomandă medicul în cazul fiecărui pacient. Alte proceduri care sunt utilizate cu succes sunt:

  • Implant de defibrilator/stimulator cardiac: un dispozitiv de mici dimensiuni care transmite șocuri electrice (defibrilator cardiac) sau stimuli electrici (stimulator cardiac) se implantează sub pielea de la nivelul pieptului. Dispozitivul monitorizează ritmul cardiac și îl normalizează la nevoie.
  • Procedura Watchman: în ceea ce privește procedura watchman pentru fibrilația atrială, aceasta presupune fixarea unui dispozitiv sub forma unei umbreluțe la nivelul auriculei atriale, pentru a bloca fluxul de sânge la acest nivel. Procedura are rolul de a preveni formarea cheagurilor de sânge și declanșarea unui accident vascular cerebral, complicație frecventă în cazul fibrilației atriale.
  • Cardioversia electrică: presupune aplicarea de șocuri electrice prin atașarea unui electrozi de pieptul pacientului. Aceasta are rolul de a normaliza ritmul cardiac, în cazul aritmiilor rapide, cum ar fi fibrilația atrială. 

Așadar, ablația cardiacă este o procedură eficientă de tratament pentru aritmiile grave. Medicul îți poate recomanda alt tip de tratament, în funcție de necesitățile tale. În orice caz, tratamentul aritmiilor este absolut necesar pentru a preveni complicațiile cardiovasculare severe. 

Fotografie creată de Towfiqu barbhuiya, de la Pexels



Lasă un răspuns

Site creat de