Social & Cultura

CE MAI FACI, SCRIITORULE? – Radu Pavel Gheo vine la Cluj

radu pavel gheo

Radu Pavel Gheo este prozator, eseist, critic literar și traducător. După absolvirea Facultăţii de Litere din Timişoara a fost redactor-colaborator la Radio Iaşi (1999-2001) şi redactor la revistele Timpul (Iaşi),Ficţiuni (Satu Mare), Helion (Timişoara). În perioada petrecută în Statele Unite (2001-2002) a muncit ca vînzător la un fast food, la un magazin alimentar şi la o librărie Barnes & Noble. În prezent e redactor de carte şi traducător la Editura Polirom şi redactor al revistei timișorene Orizont.  A publicat nouă volume, dintre care amintim: Adio, adio, patria mea, cu î din i, cu â din a (Polirom, 2003, 2004, 2013),Românii e deștepți (eseuri, Polirom, 2004, 2005, 2014), Fairia – o lume îndepărtată (roman, Polirom, 2004), DEX-ul și sexul (publicistică, Polirom, 2005), Numele mierlei (proză scurtă, Polirom, 2008),Noapte bună, copii! (roman, Polirom, 2010). Proze ale sale au apărut și în numeroase antologii, printre care Best of – proza scurtă a anilor 2000 (Polirom, 2013)

Acesta este, într-o prezentare uzuală de pagina a patra, invitatul primei ediții de toamnă a proiectului Ce mai faci, scriitorule?, organizat de librăria Cărturești din Cluj. Iar miza întâlnirii cu el e tocmai depășirea acestei înșiruiri de date, titluri și job-uri, prin intermendiul unei discuții relaxate, prietenești. Cum s-a apropiat de literatură, în ce fel a devenit aceasta importantă pentru el, când a scris primul text și cui l-a arătat, ce a însemnat debutul în volum, dar sutele de recenzii primite de cărțile sale, fiorii primei traduceri, locul preferat pentru scris, maeștrii recunoscuți – sunt doar câteva dintre curiozitățile care ne vin în minte. Dar trecem și dincolo de scris și literatură, pentru a afla de ce a plecat în SUA și de ce s-a întors, cum și-a găsit locul și ce înseamnă pentru el orașul în care trăiește, cum vede România anului 2015 și care sunt întrebările care-l frământă, ce muzică ascultă și unde iese cu prietenii.

Eveniment facebook

CE MAI FACI, SCRIITORULE? e continuarea, sub un nume și o imagine noi, a dialogurilor cu scriitori pe care Cărtureștiul le-a propus în ultimii ani. Niște întâlniri tihnite și fără fasoane, cu oameni în carne și oase pe care-i aducem în fața voastră pentru părerile și ideile lor. Îi întrebăm despre scris și literatură, dar și despre stil de viață, pasiuni, dileme, politică și societate. Și ne închipuim că genul ăsta de întâlniri au loc peste tot unde există o viață literară normală.Lasă un răspuns

Site creat de