Din Zona

Ce nu stiai despre petarde: unde si cum au aparut si la ce sarbatori sunt folosite in prezent

Ce nu stiai despre petarde: unde si cum au aparut si la ce sarbatori sunt folosite in prezent

Petardele sunt obiecte explozive de mici dimensiuni, al caror scop principal este acela de a produce un zgomot foarte puternic. Acestea sunt prevazute cu fitile si sunt impachetate intr-o hartie groasa, care adaposteste materialul exploziv. Impreuna cu artificiile, petardele provin din China.

Precursorul acestora era un tip de bambus, folosit inca din anul 200 i.e.n, care exploda in momentul in care era incalzit. De altfel, chiar si astazi, chinezii folosesc pentru petarde denumirea de „baozhu”, care inseamna „bambus incalzit”. Istoria acestor dispozitive s-a schimbat odata cu inventia prafului de pusca, iar in prezent ele sunt folosite in China pentru a alunga spiritele rele.

In cartea sa „Lucruri chinezesti”, autorul James Dyer Ball mentioneaza ca, la finalul secolului al XIX-lea, petardele erau realizate de femei si copii, folosind hartie, bambus si praf de pusca. Ceva mai tarziu, mai exact la inceputul anilor 1900, au aparut petardele mandarine, care aveau intre 1,3 – 5,1 cm lungime si 6,4 mm grosime si produceau un sunet mai infundat decat cele de astazi.

In general, aceste mici bombe sunt alcatuite dintr-un invelis de carton sau plastic, iar in interior contin un agent de propulsie, care poate fi praf de pusca sau un inlocuitor al acestuia. Cheia unei detonari spectaculoase o reprezinta presiunea: materialul exploziv trebuie ambalat foarte strans, pentru un zgomot cat mai puternic.

In prezent, petardele sunt folosite pentru a marca diverse sarbatori, precum Halloween (31 octombrie), Ziua Independentei Statelor Unite ale Americii (4 iulie), Diwali (in India), Eid al-Fitr (in sud-estul Asiei), Tihar (in Nepal), Ziua Ashura (in Maroc), Ziua Focurilor de Artificii (in Marea Britanie), Caderea Bastiliei/Ziua Nationala a Frantei, Fallas (in Spania). In plus, aceste dispozitive sunt utilizate la aproape orice sarbatoare din Sri Lanka si de Anul Nou, in aproape toate tarile de pe Glob.

Ce trebuie sa stii daca vrei sa aprinzi petarde

 Daca doresti sa detonezi petarde, trebuie sa respecti cu strictete doua reguli. In primul rand, trebuie sa le achizitionezi numai de la magazine specializate, care comercializeaza numai produse autorizate, testate si sigure. In al doilea rand, trebuie sa iti iei toate normele de siguranta posibile, pentru a te proteja atat pe tine, cat si pe cei din jur. Mai exact, trebuie:

– sa depozitezi petardele intr-un loc uscat, ferit de razele soarelui, unde nu se pot atinge termperaturi prea mari;

– sa citesti instructiunile de pe ambalaj inainte de a incepe detonarea;

– sa porti echipament de protectie (ochelari si dopuri de urechi);

– sa nu porti haine foarte largi sau foarte lungi;

– sa tii cont de conditiile atmosferice, mai ales de directia vantului;

– sa nu te apropii de petarde imediat, in cazul in care detonarea nu a avut loc;

– sa tii un recipient cu apa la indemana, pentru orice eventualitate;

– sa ai grija in special de copii, dar sa nu uiti nici de animalele de companie, care se pot speria de zgomotele puternice.Lasă un răspuns

Site creat de