Social & Cultura

Ce presupune operația de micșorare a sânilor?

operatie micsorare sani

Majoritatea persoanelor se confruntă cu probleme de estetică, fiind nemulțumite de unele trăsături fizice, iar unele aleg să apeleze la proceduri de chirurgie pentru a le rezolva. Deși femeile caută mai frecvent soluții pentru mărirea sânilor, unele femei își doresc, din contră, micșorarea sânilor. Atunci când vorbim despre sâni giganți, vorbim și despre complicații, cum ar fi durerile cronice de spate și iritațiile cronice sub sâni. De asemenea, sânii mari sunt grei și creează dificultăți în ceea ce privește garderoba. Pentru această această categorie de paciente, este disponibilă operația de reducție mamară, adică de micșorare a sânilor. Iată ce presupune această procedură. 

Cui i se adresează?

Operația de micșorare a sânilor este o soluție pentru femeile cu sâni de dimensiuni foarte mari care:

 • Au dureri constante de spate, gât și umeri, care necesită administrarea de medicamente.
 • Mențin o postură incorectă a coloanei vertebrale, din cauza greutății sânilor.
 • Prezintă dermatită cronică sau recurentă sub sâni.
 • Au o încredere de sine scăzută, din cauza aspectului sânilor.
 • Nu pot efectua activitate fizică, sânii fiind un impediment.
 • Întâmpină dificultăți în alegere pieselor de vestimentație și sutienelor.
 • Au sânii complet dezvoltați – dacă efectuezi această procedură la vârsta adolescenței, sânii vor continua să crească și vei avea nevoie de o a doua operație mai târziu.

Ce mai trebuie să știi înainte de a solicita această procedură:

 • Dacă ai de gând să concepi un copil, amână operația până după finalizarea alăptării. Acest lucru este important pentru că reducția mamară ar putea afecta capacitatea de alăptare.
 • Nu este recomandată fumătoarelor, femeilor care suferă de obezitate, diabet zaharat sau alte boli cronice. În aceste cazuri, riscul de complicații este ridicat.
 • Trebuie să te aștepți la cicatrici după această operație.
 • În cazul în care prezinți un exces ponderal, este indicat mai întâi să adopți un stil de viață sănătos pentru a scădea în greutate. Acest lucru va reduce mărimea sânilor. Astfel, vei ști dacă ai nevoie cu adevărat de această procedură.

Cum se efectuează?

Procedura se efectuează doar în centre medicale specializate în chirurgie estetică. Intervenția are loc sub anestezie generală și poate presupune diferite tehnici de micșorare a sânilor.

Medicul poate utiliza chirurgia clasică pentru a îndepărta excesul de țesut mamar sau poate opta pentru procedura de liposucție

Chirurgia clasică presupune realizarea unor incizii în jurul areolei și în partea inferioară a sânului. Prin aceste incizii, medicul va îndepărta o parte din țesutul mamar, din țesutul adipos (grăsime) și din piele. De asemenea, acesta poate repoziționa mamelonul, modifica forma sânului și corecta asimetriile. Vezi aici detalii suplimentare despre desfășurarea procedurii. 

Liposucția presupune utilizarea unui tub subțire numit canulă, care este inserat prin incizii de mici dimensiuni. Prin aspirație, acesta extrage excesul de țesut adipos. Recuperarea este mai ușoară, mai rapidă și mai puțin dureroasă după tehnica liposucției. Totuși, aceasta nu este potrivită tuturor pacientelor. 

Procedura de reducție mamară poate fi asociată cu cea de lifting mamar, utilizată pentru a ridica sânii lăsați. 

Rezultate

După intervenție, sânii vor fi bandajați și vor avea montate tuburi de dren, pentru drenarea excesului de fluid. Aceștia vor fi sensibili, dureroși și vor prezenta echimoze. Medicul poate recomanda purtarea unei bustiere de compresie pentru o anumită perioadă după intervenție. 

Cu toate acestea, rezultatul este vizibil imediat după procedură, sânii fiind considerabil reduși de volum. Bineînțeles, rezultatele finale sunt vizibile abia după vindecarea completă a sânilor, adică după luni de zile. În plus, pe lângă faptul că sânii au o dimensiune normală după procedură, pacienta beneficiază de:

 • Ameliorarea durerilor de spate, umeri și gât.
 • Creșterea abilității de a efectua diferite activități fizice.
 • Prevenirea iritațiilor sub sâni.
 • Prevenirea afecțiunilor spinale. 
 • Creșterea încrederii de sine.
 • Posibilitatea de a alege vestimentația dorită, fără impedimente. 

Rezultatele sunt permanente, însă pot fi influențate de înaintarea în vârstă și de fluctuațiile de greutate. Așadar, este important să păstrezi un stil de viață sănătos după procedură.

Prin urmare, reducția mamară este o soluție eficientă și permanentă pentru femeile cu sânii foarte mari, care asociază complicații. Discută cu medicul chirurg estetician pentru o intervenție personalizată nevoilor tale. 

Fotografie creată de Anna Shvets, de la PexelsLasă un răspuns

Site creat de