Social & Cultura

Ce tipuri de terapie poți face cu un psiholog online?

Ce tipuri de terapie poți face cu un psiholog online

Cele mai populare tipuri de psihoterapie sunt disponibile și cu un psiholog online!

O ședință de psihoterapie online permite unei persoane să comunice cu un psiholog calificat din confortul casei sale.

Unul dintre marile avantaje ale psihoterapiei online este ca serviciile de sănătate mintală sunt mai accesibile, în special celor care nu pot ajunge, din diverse motive, la terapeutul dorit.

Costurile depind de acreditările și experiența psihologului. Multe cabinete oferă abonamente personalizate care reduc costurile totale. 

În majoritatea cazurilor, cu un psiholog online poți face aceleași tipuri de terapie pe care le-ai face și în cabinet.

Forma de abordare aleasă depinde de o varietate de factori, inclusiv de problema pe care o ai și de obiectivele tale. 

În acest articol vom explora diferitele tipuri de terapie disponibile cu un psiholog online și vom vedea ce spun cercetările despre diferențele între modalitățile de desfășurare.

Ce terapii poți face cu un psiholog online?

Terapia cognitiv-comportamentală

Terapia cognitiv-comportamentală este o formă de tratament cercetată temeinic, care s-a dovedit a fi eficientă pentru o serie de afecțiuni de sănătate mintală. 

Premisa de bază a acestei forme de tratament este că, prin identificarea și schimbarea gândurilor și comportamentelor negative, oamenii pot găsi alinare și noi modalități de a face față stărilor negative cauzate de simptomele anumitor afecțiuni.

Cercetările au arătat că terapia cognitiv-comportamentală realizată de un psiholog online este eficientă în tratamentul afecțiunilor psihiatrice și oferă o soluție rentabilă și ușor accesibilă. [1]

Alte studii sugerează că terapia cognitiv-comportamentală online este o alternativă eficientă și viabilă în general. 

Acestea au demonstrat că, în final, diferențele între rezultatele terapiei cognitiv-comportamentale realizată online și față-în-față au fost aproape inexistente. [2]

Terapia psihodinamică

Terapia psihodinamică se concentrează pe explorarea proceselor inconștiente care influențează comportamentul. 

Aceste procese pot avea legătură cu evenimente din viață, dorințe sau relații, care pot avea afecta sentimente și alegeri din prezent. 

Obținând o nouă perspectivă, oamenii sunt capabili să-și crească conștiința de sine și să înțeleagă mai bine modul în care experiențele din trecut influențează comportamentul actual.

Au existat dezbateri cu privire la potențialul terapiei psihodinamice realizată pe internet deoarece, procesul tinde să se concentreze pe relația interpersonală terapeut – pacient, un fenomen care poate fi dificil de produs în mediul online.

Cu toate acestea, unele studii au arătat că terapia psihodinamică cu un psiholog online poate fi benefică atât singură, cât și ca adjuvant pentru terapia tradițională. [3]

Un studiu comparativ între variantele online ale terapiei psihodinamice și cognitiv-comportamentale, pentru tratamentul depresiei, a constatat că simptomele au fost reduse în mod egal în ambele grupuri. [4]

Însă, cei care au urmat terapia cognitiv-comportamentală cu un psiholog online au arătat o îmbunătățire mai bună în ceea ce privește calitatea vieții, dar și o recuperare semnificativă pe termen lung.

Terapia centrată pe persoană

Terapia centrată pe persoană, cunoscută și sub denumirea de „terapie centrată pe client”, este o abordare nondirectivă care spune că persoana joacă un rol important în procesul ei de vindecare. 

În cadrul acestei abordări, psihologul și clientul vorbesc de la egal la egal, iar psihologul are o atitudine pasivă, adică nu judecă sentimente și nu oferă sugestii sau soluții, ci doar acceptă ce spune clientul ajutându-l să-și clarifice sentimentele.

Rogers, fondatorul terapiei centrată pe persoană, a folosit intenționat termenul „client” în loc de „pacient”. El spunea că „pacient” implică un subînțeles negativ – faptul că individul este bolnav.

Folosind „client”, în schimb, Rogers a subliniat importanța individului în procesul terapiei, el fiind cel care deține controlul propriului destin. 

Autodirecționarea joacă un rol vital în terapia centrată pe client.

Cercetările sugerează că terapia centrată pe persoană realizată cu un psiholog online poate fi eficientă pentru unele afecțiuni de sănătate mintală, inclusiv depresia și anxietatea. [5]

Eficacitatea acestei abordări în tratamentele online nu este clară, dar cercetările sugerează că poate fi de folos în ajuta oamenii să facă față simptomelor de anxietate și depresie, ușoare până la moderate, și stres situațional. 

Hipnoza

Hipnoza, hipnoterapia sau sugestia hipnotică – reprezintă denumiri pentru un tip de terapie care implică direcționarea oamenilor într-o stare de transă. 

Atingerea acestei stări are scopul de a promova concentrarea asupra propriei persoane. 

În această stare concentrată, o persoană poate fi mai receptivă la sugestii, cum ar fi renunțarea la fumat.

Scopul hipnoterapiei este de a ajuta pacientul să învețe să-și controleze mai bine starea de conștientizare.

Un studiu din 2018 a analizat sesiunile de hipnoterapie online și a comparat eficacitatea sesiunilor online versus față-în-față. [6]

Formatul și conținutul tuturor sesiunilor au fost aceleași. 

Studiul a arătat că nu există nicio diferență vizibilă în ceea ce privește rezultatele între ședințele sustinute cu un psiholog online și cele față-în-față.

Există, de asemenea, și avantajul intimității crescute atunci când sesiunile de hipnoterapie sunt susținute de un psiholog online. 

Mai multe mărturii ale psihologilor confirmă faptul că după ce s-au mutat online, clienții s-au confesat mult mai ușor decât ar fi făcut-o față-în-față. 

Studii

  1. https://www.cureus.com/articles/8283-the-effectiveness-of-internet-based-cognitive-behavioral-therapy-in-treatment-of-psychiatric-disorders 
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21685634/ 
  3. https://www.vr-elibrary.de/doi/10.13109/zptm.2018.64.2.186 
  4. https://bmcpsychiatry.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-244X-13-268 
  5. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/03069885.2011.611406
  6. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00207144.2019.1553766 


Lasă un răspuns

Site creat de