Din Zona

Centrale termice pe gaz – cum le alegi?

Centrale termice pe gaz – cum le alegi?

Incalzirea cu centrale termice pe gaz intr-o casa privata are sustinatorii sai. Gazul este furnizat de la reteaua de gaz externa. Caldura obtinuta in urma combustiei este distribuita cu ajutorul centralei termice pe gaz in toata casa. Avantajul principal al instalarii unei centrale termice pe gaz este, in primul rand, comoditatea. O astfel de instalatie ofera nu numai caldura, ci si apa calda. Gazul este un combustibil versatil pentru incalzirea locuintelor si practic a oricarei cladiri, mai ales ca astazi, putine cladiri se mai incalzesc de la sistemul centralizat. Utilizand o centrala termica pe gaz, poti economisi destul de multi bani si doar ceea ce consumi, fara a mai plati pierderile, deoarece acestea practic nu mai exista.

Centrale termice pe gaz – Avantaje

Principiul de functionare al unei centrale termice in condensare face posibila utilizarea energiei termice nu numai din arderea combustibilului, ci si din eliberarea acesteia din produsele de ardere. Acest principiu de functionare a centralei si caracteristicile de proiectare ale acesteia, formeaza o lista intreaga de avantaje, in comparatie cu alte tipuri de centrale pe gaz.

Principiile fundamentale ale unei centrale termice in condensare sunt eliberarea de caldura suplimentara din produsele de ardere, folosind principiul fizic al condensarii cu abur (trecerea de la o stare de vapori la o stare lichida).  Returnarea caldurii generate in timpul condensarii vaporilor de combustie, economiseste pana la 15% din combustibil. Acest procent este un indicator foarte bun al economiilor si nu numai in momentele dificile.

Performanță ridicată la dimensiuni reduse

Centralele termice pe gaz sunt montate pe perete, au dimensiuni mici si performante ridicate. De exemplu, o centrala termica in condensare montata pe perete, instalata conform regulilor, ofera 400 kW de caldura. Acest lucru permite incalzirea unei case cu o suprafata de 1600-2000 mp, inclusiv alimentarea cu apa calda. In ciuda cresterii preturilor, gazul natural ramane cea mai buna sursa de incalzire si alimentare cu apa calda. In comparatie cu energia electrica, inca este mai ieftin decat energia electrica.

Cum sa alegi o centrala termica pe gaz

Alegerea unei centrale termice pe gaz se face in functie de puterea acesteia si in functie de pierderea de caldura a casei/apartamentului tau. 100 W/mp acceptat in general este potrivit numai pentru o evaluare generala si nu tine cont de caracteristicile cladirii (izolatie, locatie, calitatea ferestrelor si usilor etc.). O centrala cu o capacitate supraestimata, va avea un consum excesiv de gaz.

Alimentarea cu apă caldă

Cele mai bune centrale termice pe gaz moderne sunt cele cu dublu circuit. Cu aceasta solutie, vei avea intotdeauna o sursa de apa calda si, oricat de multe mixere sunt activate, presiunea va fi stabila. O optiune alternativa este centrala cu un singur circuit. O centrala termica cu dublu circuit, cu un schimbator de caldura bitermic pentru apa calda, este o optiune mai putin confortabila, deoarece se poate produce o scadere a temperaturii si presiunii atunci cand sunt in utilizare mai multe robinete de apa.Lasă un răspuns

Site creat de