Social & Cultura, Important

Centrul Cultural Clujean se alătură unei noi rețele de cooperare europeană dedicată dezvoltării sectorului artistic

Centrul Cultural Clujean se alătură unei noi rețele de cooperare europeană dedicată dezvoltării sectorului artistic

Centrul Cultural Clujean s-a alăturat unei noi rețele de cooperare europeană care se concentrează pe elaborarea de politici culturale, pe dezvoltarea strategiilor de colaborare și pe consolidarea capacității sectorului cultural.

Inițiativa “Southern Coalition” este condusă de rețeaua portugheză Artemrede și adună 14 parteneri din 10 țări care vor lucra împreună începând cu 2021. Primul proiect al rețelei, “Stronger Peripheries” a obținut în această săptămână o finanțare prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene, alături de alte 20 de proiecte de mari dimensiuni aprobate.

Rețeaua “Southern Coalition” susține conexiunile dintre membri prin proiecte culturale, încurajând un dialog strâns între artiști, operatori culturali și comunități.

Prin proiectul “Stronger Peripheries” rețeaua dorește să faciliteze schimbări reale în activitatea artiștilor și a operatorilor culturali. Pentru a face acest lucru, va promova noi producții artistice (care vor fi prezentate în 9 țări), ateliere, conferințe și activități de documentare, cu accent pe modele alternative care țin cont de realitatea periferiilor.

Proiectul își propune să implice 2.000 de profesioniști și să aibă impact asupra a 10.000 de persoane.

Cu un buget total de peste trei milioane de euro, “Southern Coalition” mobilizează un  consorțiu format din universități și organizații culturale din Portugalia, Spania, Serbia, Grecia, Ungaria, Croația, România, Slovenia, Italia și Franța. Indiferent de localizarea lor geografică, aceste organizații împărtășesc ideea apartenenței la Sudul european, ele fiind angajate în depășiraea problemelor structurale cu care se confruntă sectorul cultural și societatea în contextul lor specific, utilizarea practicilor artistice comunitare și practici colaborative.

„Această inițiativă s-a născut din necesitatea de a dezvolta noi cadre de sprijin și formare pentru profesioniștii din domeniul culturii, de a crește oportunitățile de colaborare, de a promova importanța socială a artei și a practicilor artistice inclusive și participative”, spune Rarița Zbranca director de program al Centrului Cultural Clujean. „Ne bucurăm să putem face aceste lucruri la scară mai mare, împreună cu partenerii noștri europeni”, a adăugat ea.

Implicarea Centrului Cultural Cujean în proiectul “Stronger Peripheries” va permite prezentarea unor spectacole ale artiștilor români la nivel european, precum și implicarea a sute de profesioniști din domeniul artistic în alte inițiative.

Bugetul activităților Centrului în acest proiect este de 238,706.30 €, din care 116,966.09 € reprezintă finananțarea din partea Programului Europa Creativă.Lasă un răspuns

Site creat de