La începutul lunii iunie, Centrul de Interes aniversează 1 an de activitate. În cifre, evenimentele derulate de-a lungul primului an au atras peste 4.500 de vizitatori, iar atelierele artiștilor rezidenți în Centrul de Interes au fost vizitate de curatori și galeriști din toată lumea, creându-se astfel noi punți între artiștii clujeni și instituții de artă din România și de peste hotare.
Cu această ocazie, în data de 1 iunie, cu începere de la ora 19:00, arta contemporană și artiștii se reunesc din nou într-un singur loc, la Centrul de Interes din strada Fabricii de Chibrituri, nr. 9. Publicul clujean are ocazia să descopere expoziții noi, proiecte concepute de artiștii rezidenți, ateliere deschise, iar copiii sunt invitați să facă primii pași în lumea artei, în cadrul unei expoziții interactive. Muzica bună și preparatele street food întregesc atmosfera de sărbătoare.
Vara începe la Centrul de Interes cu 9 expoziții noi
Expoziția ”Usual Suspects” de la SPAȚIU INTACT, semnată de artistul clujean Mircea Suciu și curatoriată de Florin Ștefan, conține lucrări care reflectă aerul problematic al acestui secol. Nu totul e alb și negru, însă în acest caz poate aici ne situăm. Dezamăgire, ratare, experiment, politică și poezie, toate conturate într-un contrast abisal. O viziune post-traumatică a anilor petrecuți în dorința perfecționării limbajului vizual într-o societate imperfectă. Amară, profundă și reflexivă, așa se descrie această înfățișare eclectică. Lucrările expuse intenționează să descrie o stare mentală împovărată de politici corupte, de o dezvoltare inexplicabilă a artei, a esteticii și a valorii.
Galeria SABOT prezintă a treia expoziție personală a artistei americane Aline Cautis, ”Searchers”. Întreaga expoziție e gândită în jurul călătoriei, aproape inițiatice, pe care artista o face împreună cu familia ei în România părăsită de aceștia în urmă cu mai bine de 40 de ani. În cele câteva picturi expuse, periplul e văzut prin ochii câinelui vagabond, un alter-ego pe care artista și-l însușește ca metaforă a omului rătăcit, care nu caută sensul, ci visarea acestei lumi.
Expoziția „I am losing my beauty together with my interest in beautiful things” de la galeria BARIL, face cunoștință publicului român amator de artă contemporană cu lucrările artistei Petra Feriancová. Artista lucrează în principal cu imagini existente, texte pe care le interpretează și pe care le schimbă metodic, principala țintă a acestei forme de manipulare fiind aceea de a oferi spectatorilor o reacție afectivă genuină. Printre numeroasele expoziții pe care le-a făcut se distinge în 2013 prezența ei la Bienala de la Veneția, în pavilionul Cehiei și al Slovaciei.
Artist-run space-ul CAMERA găzduiește prima expoziție a artistei germane Franziska Holstein în România, ”Paperworks”. Cele două lucrări care se găsesc în spațiu gravitează în jurul noțiunilor de culoare și volum. ”untitled (36)” e o lucrare de perete bidimensională ce include 36 de colaje, fiecare din ele variind formal 6 cutii de carton colorate diferit, care acaparează atenția publicului prin magnitutidine și intensitatea culorii, în timp ce ”untitled (folding map 3D)” e o cutie simplă de carton care are o față albastră și un spate alb, dar al cărei volum în spațiul galeriei e extins de hărțile care se pot desface din interior.
BAZIS Contemporary aduce în premieră la Cluj o lucrare-instalație a artistului german Markus Butkereit, prezentată sub numele ”OBFUSCATION”. În lucrările sale, artistul experimentează interferențele între sanșă și determinism, ordine și dezorganizare, cunoștință și speculație. BAZIS Project Space prezintă prima expoziție personală a tânărului artist George Semeniuc, proaspăt absolvent al Universității de Artă și Design din Cluj. ”Blackjack” ni se prezintă ca asamblaj realizat dintr-o serie de picturi compuse într-o structură unică, artistul înțelegând să caute echilibrul compozițional chiar și în afara lucrării de artă, în relația acesteia cu spațiul gol, inexpresiv al galeriei.
Expoziția ”Relativity” de la Galeria Nano, semnată de artistele Andreea Anghel și Ada Muntean, se conturează ca un duo complementar de viziuni artistice cu puncte în comun în demersul vizual, însă cu rezolvări tehnice și conceptuale diferite. După vernisajul din 19 mai de la SPAȚIU INTACT, expoziția ”The Colour of Time – Anarchive” a artistei canadiene Erin Manning a fost reinstalată la ATELIER INTACT, situat la etajul 1 al Centrului de Interes.
De Ziua Internațională a Copilului, non+ULTRA lansează o invitație către toți copiii care se simt artiști să îmbrace pereții spațiului în culoare. Expoziția interactivă ”Hit up the wall” va prinde formă prin imaginația copiilor, începând cu ora 17:00. Centrul de Interes îi întâmpină pe cei mici cu creioane colorate și artiști ajutători.
Artiștii își deschid ușile atelierelor
Tot în seara de 1 iunie, între orele 19:00 și 21:00, artiștii rezidenți în Centrul de Interes îi întâmpină pe vizitatori cu ușile atelierelor deschise. Spațiile de lucru ale artiștilor sunt dipuse pe patru etaje ale clădirii, după cum urmează: la etajul 1 – Flavia Lugigan (artist în rezidență), Dan Măciucă, Mihai Plătică, Sorin Neamțu, Mircea But, Vlad Olariu, Irina Dumitrașcu Măgurean & Radu Comșa & Stefano Calligaro (proiectul comun ”Camera noastră”), Alex Mirutziu (instalația audio ”Dări de seamă”), Istvan Betuker (proiectul ”Azimuth” cu lucrări semnate de artistul Kyle Fitzpatrick), Project Space A+ (proiectul ”Apocalipsa după Conchita” semnat de Andrei Ciurdărescu) și Reborn Bicycles (proiectul ”Sometimes restoring, sometimes exploring”); la etajul 3 – Răzvan Botiș, Smaranda Almășan & Ioana Iacob & pouf. (proiectul comun ”#cucul”) și Istvan Cîmpan (proiectul ”Urban Survivor”); la etajul 4 – Veres Szabolcs; la etajul 5 – Belenyi Szabolcs, Szilard Gaspar.
Program de vizitare
În data de 1 iunie, expozițiile vor fi deschise între orele 19:00 – 22:00, urmând ca din 2 iunie și până în 14 iulie să se reia programul obișnuit al Centrului de Interes, de marți până sâmbătă, între orele 16:00 – 19:00. Intrarea e liberă