Pe 23 septembrie, într-una din cele mai vechi ceainării cu specific japonez din Cluj-Napoca, a fost organizat un eveniment pentru pasionații de cultură culinară japoneză: o degustare de ceai verde și dulciuri japoneze.
Ca experiența să fie pe cât se poate de autentică, invitata Isoyama Atsuko a explicat ce înseamnă cultura ceaiului și de ce acesta este atât de importantă în Japonia, mai apoi făcând o demonstrație despre cum ceaiul verde este preparat și servit. Ceaiul standard, numit Sencha, este servit de dimineață sau servit ca semn de ospitalitate musafirilor. Este preparat prin infuzia frunzelor, iar Jô Sencha este o variantă superioară, mai de calitate a acestuia, aroma fiind mai puternică.
În contrast, ceaiul Matcha se servește la Ceremonia Ceaiului, și se prezintă sub formă unei pudre de o culoare verde intens. Originar acest ceai era consumat doar de împărați și războinici samurai, fiind foarte scump iar prepararea sa necesitând mult timp.
Unele tipuri de ceai precum Hojicha sau Genmaicha se prepară prin prăjirea frunzelor la temperatură mare, în tigaie, cu scopul de a scădea cantitatea de cofeină prezentă inițial. Genmaicha este un tip de Sencha amestecat cu orez bine prăjit, care este ideal de consumat în timpul după-amiezii sau seara.
Motivele principale pentru care ceaiul verde este atât de popular și consumat în cantități mari sunt beneficiile pe care le aduce organismului. Pe lângă accelerarea metabolismului, este bogat în vitamina C, conține doze mari de antioxidanți, printre care și catechinele, eficiente în a opri celulele din a se deteriora și a preveni tensiunea arterială ridicată și diabetul.
Invitații au mai avut ocazia de a degusta unul dintre cele mai cunoscute dulciuri ale japonezilor, anume mochi. Acesta este un „rice cake”, făcut din orez glutinos care mai este făcut într-o pastă și modelat în diferite forme, presărat cu zahăr pudra. Deobicei este făcut cu o umplutură de fasole roșie și este cunoscut sub numele de daifuku mochi, dar în ultimii ani au devenit foarte populare mochi cu umplutura de înghețată. În Japonia este servit cel mai des în timpul festivităților de anul nou, iar în timpul primăverii se prepară sakura mochi, o variantă de un roz deschis învelite în frunze de cireș comestibile.
Scopul lor acestor evenimente este cel de a promova un stil de viață sănătos, acest local fiind adresat exclusiv nefumătorilor. În meniu nu se vor găsi băuturi alcoolice, nici măcar băutura tradițională japoneză sake, dar în schimb se oferă o gamă variată de ceaiuri, printre care și cele menționate mai sus. Este locul perfect pentru toți cei care doresc să învețe mai multe despre cultura niponă și să se familiarizeze cu acesta.
În ultimii ani, în Cluj, s-au arătat din în ce mai multe persoane interesate de acest stil de viață, mulți dintre ei fiind tineri sau studenți care doresc să își lărgească orizonturile și să experimenteze.
Articol realizat de Nora Lefter