Social & Cultura

Chiriță Florentina şi Langa Daria îşi prezintă proiectele la “EXPO MARATON 2016”

Chiriță Florentina

Artele textile şi Grafica vor fi domeniile vizuale prezente în cadrul celui de al patrulea vernisaj de pe calendarul Competiţiei de proiecte expoziţionale individuale “EXPO MARATON 2016”, ediţia a VI-a, proiect finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Universitatea de Artă şi Design şi Galeria Casa Matei vă invită marţi, 17 mai 2016, ora 19, să vizitaţi şi să votaţi expoziţiile aparţinând lui Chiriță Florentina, master, anul II, Design textil – ShRoom şi Langa Daria, anul I, Grafică  – des/prins.

Potrivit Florentinei Chiriţă,  Shroom este o instalație formată dintr-un modul organic stilizat care pornește de la forma primară a ciupercii macrolepiota procera, aşezat pe panouri arcuite sub forma unui tunel fragmentat. Panourile au o transparență specifică cameleonică din punct de vedere cromatic, se pot adapta spațiului în care sunt plasate, iar în prezența unei surse de lumină absorb și difuzează lumina. Ca sursă de inspirație a proiectului, tânăra artistă a ales grădinile verticale. Acestea au un sistem care permite vegetației să se dezvolte pe vertical, economisind astfel spațiu și oferă posibilitatea realizării unei grădini neconvenționale. Având o preferință pentru forma ciupercilor, Florentina Chiriţă a construit o grădină verticală sub forma unui panou. A preluat modulul natural, organic al ciupercii și l-a transpus într-o formă anorganică. Întregul proces a reprezentat o provocare, în sensul experimental și ludic, în căutarea raspunsului la întrebarea cât de natural poate fi artificialul?

des/prins, proiectul propus de Daria Langa, se construieşte, într-o abordare grafică, pe o preocupare personală față de ideea libertății, fizice și psihice, şi ridică o serie de întrebări referitoare la condițiile ei și la contextul în care aceasta devine relativ tangibilă. Subiectul perioadei comuniste, arhidocumentat și exploatat la nivel național și internațional în toate domeniile culturale, revine aici, în aceași notă, oarecum stereotipă, drept fundal al  preocupării studentei din anul I, și anume, anii petrecuți în închisoare de către părintele Tertulian Langa, deținut politic al acelei perioade. Prin lucrările Dariei Langa, metafora libertăţii este trimisă în zona vizualului prin materializarea a două concepte care stau la baza proiectului, şi anume cel de limită (grid) și cel de catalizator (pată).

 

Galeria Casa Matei vă aşteaptă să participaţi la evenimentele lunii mai şi să decideţi câştigătorul marelui premiu.Lasă un răspuns

Site creat de