Social & Cultura

Cidrul, o bautura care castiga teren. Iata cum sa il obtii chiar tu, acasa

Cidrul este o bautura relativ noua la noi in tara, dar care ia din ce in ce mai mare amploare pe piata.

Aceasta este o bautura similara berii, dar si vinului, ca ingrediente. Primul cidru romanesc a fost imbuteliat intr-o fabrica din Arges si ii apartine unui scotian, pe nume Alan Clark. Aceasta bautura iubita mai ales de francezi, este preparata din ingrediente naturale, in special din mere. Fie ca esti cunoscator si bautor de cidru, fie ca ai incercat doar de curiozitate si esti tentat de ideea de a-l prepara chiar tu singur acasa, afla ca acesta poate fi obtinut destul de usor, cu ajutorul unor retete consacrate.

Care este istoria cidrului si cum se prepara?

Grecii si romanii cunosteau foarte bine arta fabricarii cidrului. Cand acestia au invadat teritoriu pe care astazi de afla Anglia, au aflat ca cidrul era foarte bine cunoscut de locuitorii de acolo. Inca din cele mai vechi timpuri, erau cultivate diferite soiuri de mar, pornind de la primele seminte aduse din Asia Centrala, fiind apreciate si cultivate pe tot teritoriul Europei. In zilele noastre, cei care cultiva in cantitati foarte mari folosesc un atomizor pentru a pulveriza ingrasamant, accelerand cresterea fructelor care, de altfel, nu au un gust la fel de intens si natural.

Cidrul a avut mereu un nivel foarte scazut de alcool, deoarece merele in sine contin o cantitate foarte mica de zahar. In timpul fermentarii drojdia va consuma zaharul, transformandu-l in alcool, iar odata ce zaharul dispare, ca in cazul merelor, drojdia se stinge si va lasa in urma un cidru fermentat. Astazi, producatorii adauga mai mult zahar si drojdie, permitand dioxidului de carbon sa se acumuleze in sticla, rezultand bule de aer precum sampania. De aceea, cidrul pe care il gasesti acum in magazine este acidulat si racoritor.

Cum poti prepara cidrul acasa?

Inainte de a incepe orice procedura, este bine sa obtii un amestec de mere, din diferite soiuri cat mai bune. Pentru inceput, trebuie sa stii ca din 10 kilograme de mere vei obtine aproximativ 5 litri de suc. Sunt foarte utile aceste prese pentru fructe de la Magazia lu’ Costica, care fac parte dintr-o gama noua de produse ce faciliteaza obtinerea sucului din pulpa de fructe, fara a folosi forta fizica sau energia electrica.

Echilibrul gustului fructelor este foarte important, de asemenea si aciditatea acestora. Daca nu ai un pH-metru, atunci preseaza cateva mere si gusta sucul. Echilibreaza cu diferite soiuri, pana ajungi la combinatia ideala. Foloseste atat mere dulci, de desert, cat si mere de gatit, cu o aciditate mai mare. Adauga drojdia si lasa la fermentat la o temperatura de maxim 27 de grade Celsius, timp de maxim doua saptamani, pana cand fermentatia s-a incheiat. Cu cat este mai lent procesul de fermentatie, cu atat mai bun va fi gustul cidrului obtinut. Cand fermentatia s-a terminat, aseaza cidrul separat de drojdie, intr-un recipient curat si sterilizat.

Pe langa gustul aparte, cidrul aduce si beneficii asupra sanatatii tale. Acesta este bogat in potasiu, echilibreaza nivelul ph-ului si regleaza foarte bine nivelul de zahar din corp si presiunea sangelui. Asa ca bucura-te din plin de prepararea si degustarea acestei bauturi fine!



Lasă un răspuns

Site creat de