Social & Cultura

Cifre oficiale: 9,7 milioane de români trăiesc în străinătate

Cifre oficiale: 9 milioane de români trăiesc în străinătate

Ministrul Românilor de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a anunţat că, potrivit celor mai recente statistici, aproximativ 9.700.000 de români sunt plecați în străinătate.

Motivele emigrării sunt corupția, calitatea slabă a clasei politice și sărăcia, a spus Intotero.

Dintre aceștia, aproximativ 5.600.000 se află în Diaspora, diferența în comunitățile istorice”, precizează Intotero.

Principala solicitare a românilor din afară este starea infrastructurii și când mă refer la infrastructură, mă refer la drumuri, autostrăzi, drumuri, județene, comunale, spitale, investiția și existența unor condiții decente în sănătate și existența școlilor, toate aceste lucruri i-ar determina pe ei să se întoarcă acasă. (…) Motivele cele mai des invocate când vine vorba de România sunt neajunsurile materiale cotidiene, veniturile mici, lipsa unui loc de muncă decent, stabilitatea, calitatea slabă a clasei politice de-a lungul timpului, corupția. Remedierea acestor motive ale plecării lor ar constitui motivul principal pentru întoarcerea în România, însă probabilitatea celor chestionați în următorii patru ani ne arată că un număr mic dintre aceștia își doresc să se întoarcă”, adaugă sursa citată.

Ministrul a apreciat că cifra românilor plecați în străinătate este „foarte mare”.

Vreau să vă spun că vorbim aici de români care au plecat în perioada `45-`90. Au plecat din cauza unui regim la vremea respectivă, apoi sunt cetățenii care au plecat după `90 și mare parte din ei au plecat în special în țările din UE, după intrarea României în UE”, informează Natalia-Elena Intotero.

Potrivit datelor ministerului, bugetul alocat de instituție pentru sprijinirea activităților românilor de pretutindeni și a organizațiilor acestora este, în anul 2019, 13.468.000 lei.

Totodată, a fost solicitată majorarea acestei sume la următoarea rectificare bugetară.Lasă un răspuns

Site creat de