Social & Cultura

Cine trebuie să depună declarații la fondul de mediu?

Cine trebuie să depună declarații la fondul de mediu?

România fiind aliniată la politicile de susținere a protecției mediului, a impus noi strategii și practici în vederea promovării unui viitor sustenabil.

Astfel, producătorii și importatorii din România au obligația de a respecta măsurile impuse de legislația în vigoare pentru a susține protecția mediului.

Aceste măsuri implică crearea și menținerea unui comportament responsabil privind reciclarea și valorificarea deșeurilor și de a respecta obligațiile ce le revin către Administrația Fondului de Mediu.

Ce trebuie să știe un importator și/sau producător din România cu privire la obligațiile la Fondul de Mediu?

În acest sens, Fondul de Mediu este realizat în baza principiilor europene “responsabilitatea producătorului” și “poluatorul plătește” și urmărește integrarea legislației privind protecția mediului în concordanță cu politicile europene de mediu, aceasta fiind reglementată prin Ordonanța de Urgență nr. 196/2005.

În vederea îndeplinirii obiectivelor de mediu impuse producătorilor și importatorilor, legislația prevede respectarea unor obligații legale în ceea ce privește completarea și depunerea unor declarații la fondul de mediu, ținând cont de activitatea întreprinsă de aceștia.

Mai exact, toți operatorii economici care desfășoară activități de producție, de import sau efectuează achiziții intracomunitare au obligația de a depune declaratii AFM.

Având în vedere complexitatea legislației, numeroase companii aflate în etapa inițială a business-ului întâmpină dificultăți în înțelegerea acesteia, neștiind cu exactitate dacă au sau nu obligații la fondul de mediu.

Este important de menționat că domeniile cu interes major care atrag după sine obligații către fondul de mediu sunt:

  • Producție – dacă se produc materii prime și bunuri de larg consum și se vând în România către cetățeni sau alte societăți;
  • Import – dacă se importă materii prime sau produse/bunuri de larg consum (spre exemplu, produse alimentare, cosmetice, electronice etc.)
  • Comerț – dacă operatorii desfășoară activități comerciale: vânzători angro, retaileri, distribuitori sau producători, care oferă spre vânzare produsele proprii.

Cu alte cuvinte, agenții economici care desfășoară activitățile în aceste domenii menționate mai sus au de întocmit declarații la fondul de mediu. Acestea pot fi depuse pentru ambalajele inserate pe piața națională, EEE-uri, uleiuri, anvelope și alte produse din activitatea de producție/import sau achiziție intracomunitară.

Când nu sunt necesare aceste declarații?

Un aspect important de menționat constă în faptul că nu sunt necesare declarații la fondul de mediu pentru companiile care:

  • Importă angro;
  • Produc și oferă spre export sau pentru o companie terță care le vinde ulterior sub marcă proprie.

Având în vedere problemele de mediu cu care ne confruntăm în prezent, legislația națională impune respectarea unor măsuri care să contribuie la dezvoltarea durabilă, din perspectiva protecției mediului.

În contextul desfășurării unor activități economice cu impact asupra mediului și sănătății publice, legislația de mediu prevede mai multe obligații pe care agenți economici trebuie să le respecte.

Spre exemplu, firmele care sunt generatoare de deșeuri și se află conform legii de mediu pe un cod CAEN autorizabil, au obligația de a obține autorizația de mediu.

În acest context, obtinerea autorizatiei de mediu este necesară pentru a identifica efectele negative ale activității prestate de agentul economic, dar și de a stabili măsurile necesare pentru minimizarea impactului generat.

În concluzie, pentru un viitor sustenabil, legislația din România impune numeroase obligații legale pentru persoanele juridice, acestea având sarcini fiscale ce survin din activitățile întreprinse, indiferent dacă sunt producători/importatori sau generatori de deșeuri.

foto: Business photo created by katemangostar – www.freepik.com



Lasă un răspuns

Site creat de