Important, De Vazut

Cluj: cel mai mare platou de filmare dedicat amatorilor de cinema a fost inaugurat astazi, de regizorul francez Michel Gondry

uzina filmelor de amatori

Cel mai mare platou de filmare dedicat amatorilor de cinema a fost inaugurat astăzi, de regizorul francez Michel Gondry, omul care a creat proiectul Uzinei filmelor de amatori.

Zeci de invitați i-au fost alături la primul eveniment major din programul celei de-a 18-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania. Gândită să ofere publicului larg șansa de a produce un film, fără a avea cunoștințe în domeniu, Uzina Filmelor de Amatori va fi deschisă tuturor curioșilor până pe 31 iulie.

Accesul este liber, o rezervare online prealabilă pe  www.uzinadefilme.com asigurând o sesiune de trei ore de creație și distracție pentru toți.

După ce a făcut înconjurul planetei, fascinând publicul de toate vârstele din Tokyo, Cannes, Frankfurt, Casablanca, Moscova și în alte mari orașe ale lumii, Uzina Filmelor de Amatori s-a stabilit, începând de astăzi, la CREIC – Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (Strada Lombului FN, Cluj-Napoca). De marți până duminică, între orele 11:00 și 20:00, echipament de filmare complet, 15 decoruri, zeci de costume, stație de montaj și echipe de suport dedicate stau la dispoziția publicului.

,,Uzina Filmelor de Amatori nu și-a dorit niciodată să funcționeze ca o școală de film. Este mai degrabă un context care-ți oferă timp să te distrezi cu prietenii și șansa de a pune într-un film o experiență personală sau o poveste creată de tine. Oricine se poate exprima creativ aici.’’, a declarat Michel Gondry.

Indiferent dacă vor dori să filmeze secvențe de acțiune în decorul unui tren, o cină în familie în bucătăria apartamentului sau o urmărire ca-n filme polițiste cu iz de anii ‘70, Uzina oferă cu generozitate decoruri ce încurajează punerea în practică a celor mai trăznite idei. Este și șansa publicului de a înțelege mai bine rolurile într-o producție de film, parcurgând pașii obișnuiți, de la scenariu, la montaj.

Regizorul francez va mai rămâne la Cluj pentru încă două zile, cinefilii având șansa de a-l întâlni la evenimentele din retrospectiva 100% Michel Gondry. Astăzi,  pe 31 mai, la ora 18:30, regizorul va fi prezent la proiecția filmului Arta Viselor (La scrience des rêves),  film a cărui coloana sonoră, premiată la Cannes în 2007, este semnată de Jean-Michel Bernard, invitat și el la cea de-a 18-a ediție TIFF. Be Kind Rewind (2008), cu Jack Black și rapperul Mos Def în roluri principale, va rula în prezența regizorului  sâmbătă, pe 1 iunie, de la ora 15:00, la Cinema Victoria. De departe cel mai iubit film al regizorului, Strălucirea eternă a minții neprihănite (Eternal Sunshine of the Spotless Mind), va fi proiectat, tot în prezența lui Michel Gondry sâmbătă, pe 1 iunie, la ora 18:00, la Cinema Florin Piersic.

Cineastul își va încheia prima vizită în România cu un masterclass organizat sâmbătă, pe 1 iunie, ora 12:30, la TIFF Lounge. Probabil singura șansă a fanilor săi de a descoperi secrete din culisele celor mai importante titluri pe care acesta le semnează, evenimentul va oferi acces gratuit publicului larg, în limita locurilor disponibile.

foto: Marius Maris

Începe TIFF-ul! Ce vei putea face la cea de-a 18-a ediţieLasă un răspuns

Site creat de